Spis treści „Bydło” - nr 2/2014
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 7
Gala finałowa V edycji Konkursu na Fermę i Hodowcę Bydła Mlecznego i Mięsnego Roku 2013 – L. Nawrocki 8
Z zagranicy 13
BIOMIN FORUM Jachranka – G. Z. 22
Przepisy kulinarne – D. Chojnacka 29
Zdjęcie miesiąca – J. Paszkowska 29
POLAGRA-PREMIERY zawsze z sukcesem – L. N. 32
Nowości 57
KOMENTARZE
Produkcja mleka rośnie, ale grożą kary - R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Czynniki decydujące o pobraniu paszy przez bydło - P. Dorszewski 14
Żywienie krów mlecznych w okresie zasuszania – E. Staszak 18
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Dobór odmian kukurydzy do uprawy na ziarno – T. Michalski 24
Praca hodowlana nad kukurydzą kiszonkową – G. Zając 30
A na polach … - W. Skrzypczak, H. Waligóra 34
PRACA HODOWLANA
Blonde d'Aquitaine - nowa alternatywa w hodowli bydła mięsnego – D. Jarczak 36
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Modernizacja obór w zakresie żywienia bydła - M. Majchrzak 40
Mieszacze powietrza w oborach – W. J. Wardal 44
Izolacja obór przed zawilgoceniem – M. Majchrzak 48
Wozy paszowe – technologia przyszłości – P. Grudnik 50
Konserwacja maszyn rolniczych (2) – P. Grudnik 58
OCHRONA ŚRODOWISKA
Emisja gazów cieplarnianych przez agrobiogazownię – W. Podkówka, Z. Podkówka 62
ZOOHIGIENA
Poudojowa dezynfekcja strzyków - A. Jędruś 65
WETERYNARIA
Dowymieniowa terapia mastitis – dostosowana do potrzeb - A. Wilczek-Jagiełło 68
Na okładce:
Krowa rasy blond d’aquitaine na fermie RSP Chrustowo, woj. wielkopolskie
Fot. Denisa Jarczak
9456990
1