SPIS TREŚCI „BYDŁO” 2/2011
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 11
Z zagranicy 19
KOMENTARZE
Pieniądze na inwestycje ponownie dostępne – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Znaczenie jakości białka dla wysoko wydajnych krów – H. Kruczyńska 8
Dodatki paszowe poprawiające produkcję mleka - E. Staszak 12
Pasze wysokobiałkowe w żywieniu bydła - P. Dorszewski 16
Rola witamin w ochronie zdrowia zwierząt – K. Kotowski 20
ŁĄKI I PASTWISKA
Pastwiska życicowe (Lolio-Cynosuretum) – A. Strychalska 24
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Czym cechować powinna się dobra odmiana kukurydzy? - T. Michalski 27
PRACA HODOWLANA
Perspektywiczne cykle produkcji i reprodukcji krów wysoko wydajnych. Cz. 2 – J. Szarek 32
Francuskie rasy bydła mięsnego - H. Grodzki, L. Nawrocki, T. Przysucha, B. Konopka, G. Grodzki 36
ROZRÓD
Ultrasonografia w rozpoznawaniu ciąży – T. Piech 41
Pobieranie i ocena nasienia buhaja – P. Brodzki 44
TECHNIKA
Przyczepy rolnicze – szeroka oferta – I. Kowalik 46
Technika usuwania i utylizacji gnojowicy – Z. Domagalski 50
DOBROSTAN
Posadzki w oborze a dobrostan bydła – L. Nawrocki 54
PORADY PRAWNE
List Czytelniczki do naszej redakcji – M. Tkacz 58
Odpowiedź na list Czytelniczki – A. Słowińska 58
REPORTAŻE
Produkujemy dużo dobrej jakości mleka – T. Kodłubański 60
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Mlekomaty w Polsce – L. Nawrocki 62
ZOOHIGIENA
Bakterie występujące w mleku cz. 1 – M. Bogucki 65
WETERYNARIA
Przemieszczenie trawieńca. Cz. II (Dislocatio abomasi) – P. Kordowitzki 68
Biegunki u cieląt – leczenie i zapobieganie – P. Sobiech 70
Schorzenia racic krów – W. Janeczek, R, Kupczyński 75
PRZEPISY KULINARNE
Zrazy zawijane z chrzanem – R. Chojnacka 78
Na okładce: Mieszaniec ras limousine x hf – ferma bydła mięsnego Gabrieli i Edmunda Witt, Tuchlino, woj. pomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Dominika Jurga