W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 19
Z zagranicy 38
KOMENTARZE
Czy w 2009 roku będzie lepiej? – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Dodatki paszowe wpływające korzystnie na kondycję oraz zdrowie bydła mlecznego – M. Dymnicka 8
Przyczyny i skutki zaburzeń metabolizmu wapnia, fosforu i magnezu u bydła – K. Kotowski 12
Hydrolizowane drożdże piwne w żywieniu krów mlecznych - J. Vuorenmaa 16
Niedobory witaminowe i ich skutki w odchowie cieląt. Cz. II – K. Kotowski 20
ŁĄKI I PASTWISKA
Mieszanki do odnowienia łąk i pastwisk – T. Dembek 22
Poznajemy nasze trawy. Cz. IX. Kupkówka pospolita– M. Musiał, J. Kryszak 27
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Odmiana decyduje o wydajności i jakości kukurydzy – T. Michalski 28
Kukurydza na kiszonkę – agrotechnika – E. Staszak 33
PRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mlecznego. Cz. II. Ayrshire – J. Żychlińska-Buczek 39
Montbeliarde w gospodarstwie AGRO-DANMIS – A. Nowaczyk 40
ROZRÓD
Specyfika rozrodu bydła mięsnego – G. J. Dejneka 44
Sztuczne unasienianie u bydła – M. Solan 48
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 8. Cielęta i młodzież. Cz. XXIX – praca zbiorowa 52
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Obory wolnowybiegowe dla bydła – M. Solan 56
ZOOHIGIENA
Stany zapalne wymienia – R. Danków 59
TECHNIKA DOJU
Jak schłodzić mleko? – R. Pleskot 62
REPORTAŻE
Bydło uckermärker w Gospodarstwie Ekologicznym „Talhaus” – J. Rudowicz-Nawrocka, L. Nawrocki 64
EKONOMIKA
O hodowli bydła – nieco inaczej – M. Kuczaj 68
Biogazownia przy oborze – W. Płatek, D. Szczepanik 72
WETERYNARIA
Wirusowa biegunka bydła (BVD/MD) – R. Jędryczko 74
PRZEPISY KULINARNE
Flaczki po polsku – R. Chojnacka 78
Na okładce: Krowa rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej (ok. 90% hf) w oborze Państwa Ewy i Marka Stelmaszyków – N. Gorzycko, woj. lubuskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
8248812
1