W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 25
Z zagranicy 33
Nowości 61
KOMENTARZE
Reforma KRUS – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Małe fermy krów – aspekt praktyczny żywienia Cz. II – H. Kruczyńska 8
Zbilansowane żywienie – lepsze efekty rozrodu krów – J. Krzyżewski 10
Czytelnicy pytają – redakcja odpowiada: materiały paszowe dla zwierząt - A. Stychlerz 14
Kwas „lekarstwem” na kwasicę? – K. Rzewuska 16
Włókno w żywieniu cieląt – A. Vikari, H. G. Gerighausen, P. Kędzia 18
Głownia guzowata kukurydzy – A. Traczykowski 22
ŁĄKI I PASTWISKA
Pozyskujmy białko z łąk i pastwisk – I. Kukułka 26
Satelity obserwują bydło – J. Rudowicz-Nawrocka 30
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Sorgo – poznajmy je bliżej – T. Michalski 34
WYSTAWYBydło na Grüne Woche – A. Nowaczyk 40
PRACA HODOWLANA
Wydajność mleczna krów – M. Kuczaj, P. Blicharski 42
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. VII Chianina – A. Nowaczyk 45
Cz. VIII Galloway – A. Szewczyk 46
Bydło mięsne w przyjaźni ze środowiskiem – H. Artyszuk 48
ROZRÓD
Nordycki Viking Genetics – A. Waźbiński 50
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XIII – praca zbiorowa 54
TECHNOLOGIE
Opas bydła – technika i kontrola - M. Solan 58
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 2. Podstawowe zasady sytuowania obór w terenie – R. Hübner 62
TECHNIKA DOJU
Elektronika w oborze mlecznej – A. Jedruś 64
DOBROSTAN
Eksploatacja urządzeń w oborach wolnostanowiskowych a dobrostan krów mlecznych – L. Nawrocki 66
WETERYNARIA
Biegunki u cieląt – J. Hulsen 72
Zespół nadmiernej mobilizacji tłuszczu u krów – R. Kupczyński, W. Janeczek 74
PRZEPISY KULINARNE
Zrazy nelsońskie – R. Chojnacka 78
Na okładce: ring na wystawie Grüne Woche w Berlinie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Anna Nowaczyk
5759110
1