Spis treści
AKTUALNOŚCI
Notowania 6
Z kraju 7
Z zagranicy 15
EUROTIER – miejscem znaczących targów rolniczych – Z. Sobek 28
Aktualne problemy nowoczesnej produkcji bydła – D.J. 40
Agromek – centrum innowacji – D.J. 60
Przepisy kulinarne – R. Chojnacka 66
Zdjęcie miesiąca – A. Orzelska 66
Dopłaty dla młodych rolników – ARiMR 67
KOMENTARZE
Nowe rozdanie w Brukseli– R. Wieczorkiewicz 8
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ BYDŁA MLECZNEGO I MIĘSNEGO
Nominowani do Konkursu na Fermę i Hodowcę Bydła Mlecznego i Mięsnego Roku 2014 - E. Radek, D. Szpak, K. Wieczorkiewicz, M. Mrówka, SM Spomlek 10
ŻYWIENIE
Białko i aminokwasy chronione – E. Staszak 16
Dokładna analiza składu paszy (1) – M. Soszka 20
Zastosowanie soi w żywieniu cieląt – A. Mirowski 24
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia – PZPK 31
Rosnące znaczenie kukurydzy – T. Michalski 32
A na polach… - W. Skrzypczak, H. Waligóra 34
PRACA HODOWLANA
Dobór buhaja do krzyżowania towarowego – A Nienartowicz-Zdrojewska., J. Różańska-Zawieja, Z. Sobek 36
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Produkcja kiszonek od 1950 roku – W. Podkówka 42
Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce – W. Romaniuk, K. Rudnik, J. Młynik 48
Przygotujmy obory na zimę – W. J. Wardal 52
Dachy na zbiorniki – Huesker Synthetic 55
Podłogi szczelinowe w oborach - M. Majchrzak 56
ROZRÓD
Cicha ruja u krów wysokomlecznych – J. Twardoń, J. Mrowiec, G. Dejneka, A. Dropińska 62
Na okładce: Bydło rasy limousine, Fot. Sandra Szumera7522597
1