Spis treści nr 12/2012
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 13
Z zagranicy 19
Przepisy kulinarne – D. Chojnacka 47
Zdjęcie miesiąca 47
Produkcja wołowiny alternatywą dla rolników – J. Toruński 30
KOMENTARZE
Co dalej z GMO? – R. Wieczorkiewicz 6
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ ROKU 2012
Opisy nominowanych gospodarstw – L. Kudła, P. Osiński, S. Pater, B. Szklarski, K. Mazurek 8
ŻYWIENIE
Wpływ dodatków paszowych na poprawę wykorzystania paszy – P. Dorszewski 14
Dietetyczne mieszanki paszowe dla bydła – E. Staszak 20
Jedna receptura – wiele dawek (2) – M. Soszka 24
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
A na polach … - W. Skrzypczak, H. Waligóra 28
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Czy obora bezściołowa jest dobrą alternatywą? – S. Winnicki, R. Kantarowski, L. Nawrocki 32
Schładzanie mleka – J. Brzozowska 36
Hale i magazyny rolnicze – E. Mulica, E. Hutnik 38
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Cechy kulinarne wołowiny bydła ras mięsnych – F. Magda 44
Jakość mleka z mlekomatów - J. Brzozowska 48
ROZRÓD
Metody wczesnego rozpoznawania ciąży u bydła – A. Wilczek-Jagiełło 50
DOBROSTAN
Zwierzęta czynią nas ludźmi. Krowy (11) – T. Grandin 53
ZASŁUŻENI HODOWCY BYDŁA
Senior Hodowców polskiego bydła czerwonego mgr inż. Jan Bujwid (2) – J. Szarek 54
ZOOHIGIENA
Drewnojady - groźne szkodniki drewnianych elementów budynków inwentarskich. Kołatki – S. Ignatowicz 56
WETERYNARIA
ABC pielęgnacji wymion – A. Wilczek-Jagiełło 60
Kontrola gruczołu mlekowego i mleka krowy – P. Brodzki 63
Ronienia zakaźne bydła (3) – ronienia grzybicze - Z. Gliński, K. Kostro 66
Terapia i profilaktyka aerozolowa u zwierząt - – K. Kotowski 68
Na okładce:
Bydło rasy montbéliarde na fermie Gaec Des Aromes w miejscowości Route de Vaire, niedaleko miast Besançon i Montbéliarde - rejon Franche-Comté we wschodniej Francji.
Fot. Lech Nawrocki
9009357
1