Po raz pierwszy prezentujemy naszym Czytelnikom Ogólnopolskie Czasopismo Specjalistyczne "Bydło". Wydawcą jest Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze.
„Bydło“ to ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne dla hodowców i producentów bydła, zootechników i lekarzy weterynarii oraz sektora mleczarskiego, zawierające informacje na temat:
nowoczesnych technologii produkcji i ekonomiki chowu bydła mlecznego i mięsnego,
najnowszych osiągnięć z zakresu hodowli i żywienia bydła,
weterynarii i profilaktyki chorób bydła,
działalności firm paszowych, farmaceutycznych i handlowych,
wystaw, targów, seminariów poświęconych hodowli i produkcji bydła,
polityki rolnej państwa.
W numerze:AKTUALNOŚCI
Szanowni Czytelnicy 5
Notowania 17
Z kraju 26
Z zagranicy
Nowości
KOMENTARZE
Rosyjskie embargo – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Składniki mineralne w dietach krów – J. Krzyżewski 8
Preparat BIOLEX® MB40 z drożdży piwnych - InterEast® Krośniewice 14
Wpływ żywienia krów na skład i jakość mleka –M. Dymnicka 18
ROZRÓD
Porażenie poporodowe – A.-M. Szymańska 22
REPORTAŻE
Herefordy – bydło o małych wymaganiach –M. Rozwadowska 24
Pierwsza we Francji obora – szklarnia – T. Dagorn
Obora z pełnymi kurtynami – pierwsza na Podlasiu – S. NowowiejskiPRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. IV. Blond d’Aquitaine – H. Grodzki 27
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XI – praca zbiorowa 28
TECHNOLOGIE
Boksy legowiskowe– R. Pleskot
Modernizacja obory w gospodarstwie rodzinnym –E. Mulica, E. Hutnik
TECHNIKA DOJU
Jakie teraz stawiane są wymagania dojarkom mechanicznym? – W. Woyke
Dojarki ćwiartkowe – przyszłość doju? – A. Jędruś
KONFERENCJE
II Międzynarodowy Kongres w Olsztynie – A. Nowaczyk
DOBROSTAN
Pielęgnacja bydła - A. Nowaczyk
OCHRONA ŚRODOWISKA
Płyty gnojowe – nieobowiązkowe? – J. Dach
WETERYNARIA
Co warto wiedzieć o chorobach genetycznych występujących u bydła hf – A. Janik, M. Pieszka
Biegunka u cieląt – M. Solan
Kwasica u krów – R. Kupczyński, W. Janeczek
BYDŁO PRYMITYWNE
Doela – J. Śmiełowski
PRZEPISY KULINARNE
Sylwestrowa przekąska– R. Chojnacka
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Rys. Ilona Górecka-Sonnewend
Wydawca: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.
ul. Mickiewicza 33
60-837 Poznań
tel.: Prezes zarządu 061 847-02-73
Redaktor naczelny 061 662-80-01
Reklama 061 662-80-04
Prenumerata 061 662-73-35
Dział finansowy 061 843-44-27
fax: (061) 662-80-06
e-mail: bydlo@wwr.horyzont.net
nawrocki.bydlo@wwr.horyzont.net
bydlo.reklama@wwr.horyzont.net
bydlo.prenumerata@wwr.horyzont.net
www.bydlo.net.pl6504960
1