SPIS TREŚCI „BYDŁO” 1/2011
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 33
Z zagranicy 37
KOMENTARZE
Polska chce rozwojowej WPR – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Składniki mineralne i witaminy w żywieniu bydła – H. Kruczyńska 8
Żywienie cieląt - E. Staszak 12
Czy cielę musi stać się przeżuwaczem? – M. Soszka 16
Młóto w żywieniu bydła - P. Dorszewski 20
Żywienie a właściwości fizykochemiczne mleka krowiego – E. Staszak 24
ŁĄKI I PASTWISKA
Krótki przegląd czynników antropogenicznych decydujących o wydajności i jakości użytków zielonych – R. Dembek 28
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Postęp odmianowy w kukurydzy jako przykład wdrożenia myśli naukowej do praktyki - T. Michalski 34
PRACA HODOWLANA
Perspektywiczne cykle produkcji i reprodukcji krów wysoko wydajnych – J. Szarek 38
ROZRÓD
Inseminacja – T. Piech 42
SEMINARIA
Seminarium w Gliśnie – D. Jurga 44
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce – R. Pleskot 46
EKOLOGIA
Bydło mleczne w gospodarstwach ekologicznych – J. R. Mroczek 54
EKONOMIKA
Przyszłość produkcji mleka – M. Sznajder 59
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Jak powstaje parmezan? – G. Zając 60
ZOOHIGIENA
Higiena strzyków – M. Bogucki 63
WETERYNARIA
Paratuberkuloza (choroba Johnego) - M. Krajewska 66
Profilaktyka chorób metabolicznych - kwasica i ketoza - H. Kruczyńska 68
Neosporoza bydła jako przyczyna zaburzeń rozrodu – K. Kotowski 71
PRZEPISY KULINARNE
Karnawałowe danie - roladki wołowe – R. Chojnacka 74
Artykuły dodatkowe dla lekarzy weterynarii
Ekonomiczne skutki kokcydiozy bydła – A. Ramisz, A. Balicka-Ramisz 75
Na okładce: Bydło rasy charolaise – Miszewo, woj. pomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Remigiusz Wojtera