W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 9
Z zagranicy 23
Kalendarium wystaw 37
Nowości 41
KOMENTARZE
Ziemia czeka na chętnych - R. Wieczorkiewicz 6
Ocieplenie klimatu – prawda czy pieniądze? – J. Dach 8
ŻYWIENIE
Mikotoksyny a żywienie i zdrowie bydła – E. Staszak 10
Kukurydza – podstawowa pasza dla bydła – H. Kruczyńska 15
Rola wapnia w żywieniu – E. Staszak 18
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Część XIX. Śmiałek darniowy – A. Strychalska 24
ROZRÓD
Ciąża bliźniacza u bydła – T. Piech 26
PRACA HODOWLANA
Aktualne problemy chowu bydła mięsnego – H. Jasiorowski 28
Belgian Blue – belgijsko biało-błękitna (BBB) – H. Grodzki, L. Nawrocki, T. Przysucha, B. Konopka, G. Grodzki 32
REPORTAŻE
Bydło mięsne – w miejsce PGR-ów – A. Rabczuk, L. Nawrocki 34
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 9. Krowy mleczne. Cz. XXXVIII. Przechowywanie mleka - Praca zbiorowa 38
TECHNIKKA DOJU
Astronaut A3 Next – nowe horyzonty robotyzacji doju krów – F. Czarnociński, M. Lipiński 42
Kontrola i korekty w przebiegu doju mechanicznego – P. Dudko 45
MECHANIZACJA
Poidła dla bydła – M. Gedymin 50
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Podłogi ażurowe dla bydła – R. Pleskot 52
TECHNOLOGIE
Systemy usuwania obornika i gnojówki – E. Mulica, E. Hutnik 56
Co decyduje o wyborze systemu chowu krów? – W. Wardal 60
WETERYNARIA
Alternatywne metody profilaktyki i terapii chorób bydła – D. Czernomysy-Furowicz, J. Borkowski, M. Ferlas, J. Karakumska 63
Kolibakterioza – Z. Gliński, K. Kostro 66
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Czynniki warunkujące wydajność krów, skład mleka i jego jakość – E. Pecka, J. Tumanowicz 68
Pyszności z kaszubski łąk – H. Artyszuk 72
PRZEPISY KULINARNE
Polędwica a’la Wellington – R. Chojnacka 86
DODATEK WETERYNARYJNY
Zapalenie wymienia u bydła – leczenie – E. Malinowski I
Jak zapobiegać kokcydiozie u bydła? – B. Pilarczyk X
Na okładce: Bydło mięsne i mieszańce międzyrasowe, woj. kujawsko-pomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Mariusz Soszka
7252673
1