MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Bydło - numer 1/2010

18 stycznia 2010
W numerze:

AKTUALNOŚCI    
Notowania                                            5
Z kraju                                                9
Z zagranicy                                            23
Kalendarium wystaw                                        37
Nowości                                            41

KOMENTARZE

Ziemia czeka na chętnych - R. Wieczorkiewicz                        6
Ocieplenie klimatu – prawda czy pieniądze? – J. Dach                    8

ŻYWIENIE
Mikotoksyny a żywienie i zdrowie bydła – E. Staszak                    10
Kukurydza – podstawowa pasza dla bydła – H. Kruczyńska                15
Rola wapnia w żywieniu – E. Staszak                            18

ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Część XIX. Śmiałek darniowy – A. Strychalska            24

ROZRÓD
Ciąża bliźniacza u bydła – T. Piech                                26

PRACA HODOWLANA
Aktualne problemy chowu bydła mięsnego – H. Jasiorowski                28
Belgian Blue – belgijsko biało-błękitna (BBB) – H. Grodzki, L. Nawrocki, T. Przysucha, B. Konopka, G. Grodzki                                        32

REPORTAŻE
Bydło mięsne – w miejsce PGR-ów – A. Rabczuk, L. Nawrocki                34

STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 9. Krowy mleczne. Cz. XXXVIII. Przechowywanie mleka - Praca zbiorowa                             38

TECHNIKKA DOJU
Astronaut A3 Next – nowe horyzonty robotyzacji doju krów – F. Czarnociński, M. Lipiński                                                42
Kontrola i korekty w przebiegu doju mechanicznego – P. Dudko                45

MECHANIZACJA
Poidła dla bydła – M. Gedymin                                50

BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Podłogi ażurowe dla bydła – R. Pleskot                            52

TECHNOLOGIE
Systemy usuwania obornika i gnojówki – E. Mulica, E. Hutnik                56
Co decyduje o wyborze systemu chowu krów? – W. Wardal                60

WETERYNARIA
Alternatywne metody profilaktyki i terapii chorób bydła – D. Czernomysy-Furowicz, J. Borkowski, M. Ferlas, J. Karakumska        63
Kolibakterioza – Z. Gliński, K. Kostro                            66

ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Czynniki warunkujące wydajność krów, skład mleka i jego jakość – E. Pecka, J. Tumanowicz      68
Pyszności z kaszubski łąk – H. Artyszuk                            72

PRZEPISY KULINARNE
Polędwica a’la Wellington – R. Chojnacka                            86

DODATEK WETERYNARYJNY
Zapalenie wymienia u bydła – leczenie – E. Malinowski                    I
Jak zapobiegać kokcydiozie u bydła? – B. Pilarczyk                    X

Na okładce: Bydło mięsne i mieszańce międzyrasowe, woj. kujawsko-pomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Mariusz Soszka

POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę