W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 29
Z zagranicy 41
Nowości 47
KOMENTARZE
Unia daje i zabiera – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Kukurydza na kiszonkę – wybieramy właściwą odmianę – E. Staszak 8
Kiszonki jako źródło probiotyków – P. Zmora, F. Porzucek, A. Cieślak 12
Niedobory witaminowe i ich skutki w odchowie cieląt. Cz. I – K. Kotowski 15
Odchów cieląt z wykorzystaniem preparatów mlekozastępczych – A. Prorok 18
Stymulowanie mikroflory żwacza już możliwe – A. Konarkowski 22
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Cz. VIII. Rajgras wyniosły – A. Strychalska, A. Klarzyńska 25
ROZRÓD
Wczesne rozpoznawanie ciąży u bydła mlecznego Cz. II – G. J. Dejneka 26
Nasienie seksowane – A. Rakowska 30
Selekcja biorczyń zarodków – J. M. Jaśkowski 32
PRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mlecznego. Cz. I. Angler – J. Żychlińska-Buczek 35
Bydło mięsne w Polsce – R. Przekwas 36
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 8. Cielęta i młodzież. Cz. XXIX – praca zbiorowa 38
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 8d. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne budynku – R. Hübner 42
Obory zamknięte - M. Solan 44
TECHNOLOGIE
Poidła dla bydła – J. Rudowicz-Nawrocka 48
TECHNIKA DOJU
Jak i czym myć urządzenia do doju krów? - W. Woyke 51
FORUM
Sejmik hodowców bydła – G. Roczek 54
MECHANIZACJA
Opryskiwacze polowe Cz. 2. – pompy - B. Sobkowiak 56
Rozrzutniki obornika – J. Rudowicz-Nawrocka 60
DOBROSTAN
Życie społeczne krów – W. Empel 65
WETERYNARIA
Obrzęki wymion Cz. II – P. Dudko 68
Porażenie poporodowe u krów – K. Kotowski 71
Nie bakterie, ani wirusy! – odpowiadają za większość „awarii” w organizmie krowy. Część IV – W. Szwed, L. Reisdorffer 74
PRZEPISY KULINARNE
Kruche babeczki z mięsem – R. Chojnacka 78
Na okładce: Anna Rabczuk, studentka Politechniki Opolskiej kierunek Technika Rolnicza i Leśna, w oborze Państwa Małgorzaty i Tomasza Kubiaków – Lubotyń, woj. wielkopolskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
8221467
1