 W numerze:
AKTUALNOŚCI
W numerze:
AKTUALNOŚCI    
Notowania                                            5
Z kraju                                                31
Z zagranicy                                            69
KOMENTARZE
Unia da … po kieszeni–– R. Wieczorkiewicz                        6
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ ROKU 2009                    8
ŻYWIENIE
Dodatki do zakiszania – E. Staszak                                10
Młóto browarniane w żywieniu bydła – H. Kruczyńska                    14
Mieszanki mineralno-witaminowe dla krów. Cz. I – R. Klebaniuk                16
ŁĄKI I PASTWISKA
Łąki i pastwiska przed zimą – P. J. Domański, J. Kryszak                    20
Poznajemy nasze trawy. Część XVI. Wiechlina błotna – A. Strychalska            24
KONFERENCJE
Fizjologia i biochemia w żywieniu zwierząt – Komitet Organizacyjny Młodzi Badacze    25
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Zebrać ziarno kukurydzy czy CCM? – T. Michalski                    26
ROZRÓD
Seksowne nasienie w duńskiej praktyce – A. Waźbiński                    32
PRACA HODOWLANA
Wpływ krzyżowania towarowego bydła na użytkowość mięsną mieszańców. Cz. II – H. Grodzki, T. Przysucha                                    34
Alfabet ras bydła mlecznego. Cz. IX. Shorthorn mleczny – J. Żychlińska-Buczek, G. Skrzyński                                            41
Montbeliarde w gospodarstwie ROLGO – A. Nowaczyk                    42
REPORTAŻE
Ferma charolaise – start od zera – J. Rudowicz-Nawrocka, L. Nawrocki            38
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 9. Krowy mleczne. Cz. XXXVI. Stanowiska udojowe – praca zbiorowa               72
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Silosy zbożowe – M. Piotrkowski                                48
Silosy na kiszonkę – Ł. Wójcik                                51
TECHNIKA DOJU
Poprawmy proces doju, zwłaszcza krów wysokowydajnych – W. Woyke, M. Gedymin    54
Lely w Polsce – A. Nowaczyk                                59
Wstępne schładzanie mleka – zbytek czy konieczność – J. Wieczorek            60
MECHANIZACJA
Nawożenie gnojowicą – jaki sprzęt wybrać – J. Dach                    62
EKONOMIKA
Biogazownia – sam wylicz opłacalność – J. Dach                        66
ZOOHIGIENA
Gryzonie w oborze i wokół niej – jak wykryć ich występowanie? – S. Ignatowicz    70
WETERYNARIA
Ochrona cieląt przed patogenami – B. Pilarczyk                        74
PRZEPISY KULINARNE
Na jesienną kolację – R. Chojnacka                                78
Na okładce: Bydło rasy charolaise Remigiusza Wojtery – Miszewo, woj. zachodniopomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
7220077
1