aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bydło - numer 10/2009

19 października 2009
W numerze:

AKTUALNOŚCI    
Notowania                                            5
Z kraju                                                31
Z zagranicy                                            69

KOMENTARZE
Unia da … po kieszeni–– R. Wieczorkiewicz                        6

KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ ROKU 2009                    8

ŻYWIENIE
Dodatki do zakiszania – E. Staszak                                10
Młóto browarniane w żywieniu bydła – H. Kruczyńska                    14
Mieszanki mineralno-witaminowe dla krów. Cz. I – R. Klebaniuk                16

ŁĄKI I PASTWISKA
Łąki i pastwiska przed zimą – P. J. Domański, J. Kryszak                    20
Poznajemy nasze trawy. Część XVI. Wiechlina błotna – A. Strychalska            24

KONFERENCJE
Fizjologia i biochemia w żywieniu zwierząt – Komitet Organizacyjny Młodzi Badacze    25

UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Zebrać ziarno kukurydzy czy CCM? – T. Michalski                    26

ROZRÓD
Seksowne nasienie w duńskiej praktyce – A. Waźbiński                    32

PRACA HODOWLANA
Wpływ krzyżowania towarowego bydła na użytkowość mięsną mieszańców. Cz. II – H. Grodzki, T. Przysucha                                    34
Alfabet ras bydła mlecznego. Cz. IX. Shorthorn mleczny – J. Żychlińska-Buczek, G. Skrzyński                                            41
Montbeliarde w gospodarstwie ROLGO – A. Nowaczyk                    42

REPORTAŻE
Ferma charolaise – start od zera – J. Rudowicz-Nawrocka, L. Nawrocki            38

STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 9. Krowy mleczne. Cz. XXXVI. Stanowiska udojowe – praca zbiorowa               72

BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Silosy zbożowe – M. Piotrkowski                                48
Silosy na kiszonkę – Ł. Wójcik                                51

TECHNIKA DOJU
Poprawmy proces doju, zwłaszcza krów wysokowydajnych – W. Woyke, M. Gedymin    54
Lely w Polsce – A. Nowaczyk                                59
Wstępne schładzanie mleka – zbytek czy konieczność – J. Wieczorek            60

MECHANIZACJA
Nawożenie gnojowicą – jaki sprzęt wybrać – J. Dach                    62

EKONOMIKA
Biogazownia – sam wylicz opłacalność – J. Dach                        66

ZOOHIGIENA
Gryzonie w oborze i wokół niej – jak wykryć ich występowanie? – S. Ignatowicz    70

WETERYNARIA
Ochrona cieląt przed patogenami – B. Pilarczyk                        74

PRZEPISY KULINARNE
Na jesienną kolację – R. Chojnacka                                78

Na okładce: Bydło rasy charolaise Remigiusza Wojtery – Miszewo, woj. zachodniopomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki

POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę