Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

19 marca 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

  • Artykuły: Gęsi, kaczki
    Gęsie jajo wylęgowe - budowa, skład chemiczny, dezynfekcja i przechowywanie. Pojęcie jakości w odniesieniu do gęsich jaj wylęgowych nie zostało do końca zdefiniowane. Najczęściej jakość jaj określana jest wieloma cechami, takim jak: masa i kształt jaja, zawartość żółtka, białka i błon podskorupowych oraz zawartość, grubość i wytrzymałość skorupy itp. Ocena jakości jaj powinna także uwzględniać ich skład chemiczny żółtka i białka. Wszystkie te cechy składają się na wartość biologiczną jaj, która ma istotny wpływ na wskaźniki wylęgu piskląt.

  • Rodzime kaczki
    Kaczki typu Pekin (dawny ród polskich kaczek hodowlanych P33, pochodzących z Klincza) i Minikaczki (K2) utrzymywane są w fermie Instytutu Zootechniki w Dworzyskach koło Kórnika. Zostały one objęte narodowym programem ochrony rodzimych stad zachowawczych, który realizowany jest od wielu lat w Instytucie Zootechniki w Krakowie. Stada te, ze względu na swoje walory użytkowe i unikalność, zostały zaewidencjonowane przez FAO w Rzymie jako polskie zasoby genetyczne zwierząt, podlegające ochronie i wpisane na Światową listę tych zwierząt (World Watch List, 2000).

  • Ekologiczny chów gęsi źródłem bezpiecznej żywności i wzrostu popytu
    Konsumenci z krajów Unii Europejskiej w coraz większym stopniu sązainteresowani nabyciem żywności najwyższej jakości, bezpiecznej dla zdrowia i produkowanej metodami nie naruszającymi równowagi środowiska naturalnego. Obecnie potrzeby np. niemieckich czy skandynawskich smakoszy ekologicznej żywności zaspakajane są w znacznym stopniu przez import. Rolnictwo polskie ze względu na warunki środowiskowe, geograficzne i społeczne jest szczególnie predysponowane do podjęcia i rozwijania
    ekologicznej produkcji zwierzęcej.

  • Polska gęś owsiana - wąska nisza czy eksportowy hit
    Od kilkudziesięciu co najmniej lat jest wizytówką polskiej hodowli drobiu i synonimem przysmaku rodem z nadwiślańskich łąk. Polska gęś owsiana - o białym, zwartym tłuszczu i niezwykle smakowitym mięsie, przy tym naturalna i wręcz ekologiczna - króluje na stołach od dnia Św. Marcina do końca roku. Tyle, że na stołach nie polskich, ale niemieckich konsumentów. U nas potrawy z gęsi, mimo zabiegów promocyjnych, jakoś się nie przyjęły, za to Niemcy chętnie witają w swych kuchniach polskie gęsi, które królują tam od lat. Jednak z wyżyn swego kulinarnego tronu polska gęś owsiana musi coraz energiczniej oganiać się od węgierskiej konkurencji...

  • Jaja, lęgi i pisklęta gęsie
    W Polsce do lat 60-tych ubiegłego wieku głównym sposobem pozyskiwania piskląt gęsich, były lęgi naturalne. Na nasiadki wybierano gęsi starsze tj. 2-3 letnie, spokojne i cierpliwe, podkładając pod każdą 13 do 15 jaj. Stąd pierwsze metody sztucznych lęgów piskląt gęsich, tworzono na podstawie obserwacji różnych gatunków ptaków w warunkach naturalnego wysiadywania jaj.

  • Żywieniowe czynniki warunkujące prawidłowy rozwój kośćca ptaków oraz mineralizacji skorupy jaj
    Tkanka kostna ptaków potocznie określana jako jednorodna struktura mineralna, w rzeczywistości stanowi złożony zespół wielotkankowy. Pod względem struktury kości drobiu przypominają uszeregowaną materię płytkową, przeplataną włóknami i innymi formami organizacji przestrzennej. Skorupa jaja podobnie jak kości również składa się z frakcji organicznej i mineralnej, a w całkowitej masie jaja stanowi około 8-10%. W zakresie organizacji przestrzennej struktury wyróżnia się w niej dwie podstawowe jednostki tj. warstwą gąbczastą z mineralnymi kryształami palisadowymi oraz warstwą brodawkową z kryształami stożkowymi o łącznej grubości około 300-400 µm. Całość osadzona jest na matrycy organicznej tworzącej tzw. błony podskorupowe.

  • Najważniejsze schorzenia gęsi produkcyjnych
    Analiza sytuacji epizootycznej występowania chorób u gęsi wskazuje, że stan zdrowotny krajowej populacji tych ptaków jest stabilny i jedynie w niektórych regionach, ulega zaburzeniu ( zwiększone straty), co spowodowane jest głównie zaniedbaniami w realizacji programów profilaktycznych w odniesieniu do poszczególnych chorób zakaźnych.

  • Gęś suwalska powinna wrócić na Suwalszczyznę
    Gęsi Suwalskie utrzymywane od trzydziestu lat w fermie Dworzyska, woj. wielkopolskie, objęte są programem ochrony rodzimych stad zachowawczych gęsi, który realizowany jest w Instytucie Zootechniki w Krakowie. Stada te, ze względu na swoje walory użytkowe i unikalność, zostały zaliczone przez FAO do światowych zasobów genetycznych podlegających ochronie (World Watch List, 2000). Decyzja ta podyktowana była m. in. względami biologicznymi, gospodarczymi, kulturowymi, a nawet emocjonalnymi.

  • Nowe przepisy Unii Europejskiej z zakresu jakości handlowej jaj kurzych
    W Unii Europejskiej zostały wprowadzone nowe szczegółowe przepisy dotyczące jakości handlowej jaj kurzych. Nadal obowiązuje rozporządzenie Rady (EWG) nr 1907/90 z 26 czerwca 1990 r. w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. U. WE nr L 173, 6.07.1990, s. 5), natomiast z dniem 1 stycznia 2004 roku zamiast rozporządzenia (EWG) nr 1274/91 wydano rozporządzenie Komisji (WE) nr 2295/2003 z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie wprowadzenia szczegółowych przepisów wykonawczych do rozporządzenia (EWG) nr 1907/90. Rozporządzenie zostało opublikowane w Dz. U. WE nr L 340 z 24.12.2003, s. 16. Uchwalony przepis ma powiązanie z wcześniejszymi dokumentami UE.

  • ARTYKU¸Y PROMOCYJNE
    Artykuł promocyjny firmy Drop S.A.
    Artykuł promocyjny firmy Superdaun
    Artykuł promocyjny firmy Euro Comfort
    Artykuł promocyjny firmy Dossche

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę