Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Za mało pracowników

3 marca 2006

Rzemiosłu brakuje uczniów i pracowników. Z roku na rok coraz mniej młodzieży myśli o zawodzie rzeźnika czy piekarza, a dobrzy fachowcy – wolą pracować za lepsze pieniądze za granicą.

Bogdan Mamaj w Warszawie wyszkolił do tej pory 100 uczniów. Z nostalgią wspomina czasy, gdy młodzież garnęła się do zawodu piekarza. Teraz chętnie przyjąłby choćby 3-4 uczniów i potem dałby im stałą pracę. Ma jednego.

W Rawie Mazowieckiej absolwenci miejscowych szkół technologii żywności nie muszą szukać pracy. – Wszystkich uczniów, którzy skończyli w zeszłym roku szkoły i chcieli pracować, zatrudniliśmy.- mówi Jan Trzepanowski, wiceprezes Food Service.

Nie wiadomo jednak ilu takich uczniów zostanie w firmie. W Polsce brakuje około 4 tysięcy piekarzy i ciastkarzy, niewiele mniej wędliniarzy. Ale i inne branże narzekają na brak następców. Dlaczego, skoro rzemiosło nie stało się wcale mniej atrakcyjne?

- Jest bardzo szeroki zakres możliwości w innym trybie kontynowania nauki zawodu, czyli poprzez dochodzenie do matury, poprzez studia wyższe. – uważa Jerzy Bartnik, prezes Związku Rzemiosła Polskiego

Związek Rzemiosła Polskiego opracowuje z Ministerstwem Edukacji i Nauki program, który pozwalałby w trybie skróconym uczyć zawodu absolwentów szkół średnich. Uprawnienia zawodowe zyskaliby już po rocznej pracy w zakładzie.


POWIĄZANE

"Kolejny staż bez szans na pracę, ale lepsze to niż siedzenie w domu", "Gdyby ni...

Stopa bezrobocia w Polsce już jest jednocyfrowa, a perspektywy na kolejne miesią...

Zainteresowanie szkoleniem zorganizowanym przez Departament Oceny Projektów Inwe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę