„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą promowanie działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.
Nabór do konkursu trwa do 25 kwietnia br. Link do formularza zgłoszeniowego znajduje się na stronie www.bitwaregionow.pl
Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:
– między 26.04 a 31.08.2025:
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych (planowanych jest 120 wydarzeń regionalnych), w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
- 6-7.09.2025:
Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski, odbędzie się na PGE Narodowym w Warszawie podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Tegoroczna trzecia edycja wydarzenia przewiduje dla uczestników ryczałt na pokrycie kosztów związanych z udziałem w konkursie:
Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
Na każdym etapie konkursu przewidziane są nagrody pieniężne oraz dodatkowe wyróżnienia.
Etap I:
I miejsce – 2000 zł brutto,
II miejsce – 1500 zł brutto,
III miejsce – 1000 zł brutto.
Etap II:
I miejsce – 5000 zł brutto,
II miejsce – 3500 zł brutto,
III miejsce – 2000 zł brutto.
Etap III:
I miejsce – 25 000 zł brutto oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 przedstawicieli laureata na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał KOWR,
II miejsce – 15 000 zł brutto,
III miejsce – 10 000 zł brutto.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę działań prowadzonych pod hasłem #KupujŚwiadomie, które promują wybór polskich artykułów rolno-żywnościowych wysokiej jakości i korzystanie z lokalnych produktów. Wydarzenie nie tylko integruje społeczności, ale także inspiruje do odkrywania i pielęgnowania bogatej tradycji kulinarnej kraju.
Informacje nt. konkursu publikowane są na stronie www.bitwaregionow.pl oraz na FB https://www.facebook.com/kupujswiadomiegovpl/
oprac, e-red, ppr.pl