Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Poznań: jeszcze w tym roku unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej

14 lutego 2016
Poznań: jeszcze w tym roku unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej
PAP / Grzegorz Michałowski

Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.

Biała kiełbasa tradycyjnie stawiana jest na wielkopolskim, wielkanocnym stole. Wielkanoc w polskiej tradycji uchodzi za najbardziej mięsne święto.

Jak powiedział we wtorek PAP honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, przyszłoroczna Wielkanoc ma być pierwszą, w trakcie której Wielkopolanie będą mogli nabyć kiełbasę białą parzoną wielkopolską z unijnymi oznaczeniami.

„Dopełnione zostały już wszystkie procedury konieczne do spełnienia w kraju, spodziewamy się, że do końca roku kiełbasa uzyska unijny certyfikat. Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale nasza wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek, pieprz – naturalne przyprawy, bez żadnych dodatków” – powiedział.

Jak podkreślił, kiełbasa biała parzona wielkopolska ma szanse zainteresować konsumentów także spoza Wielkopolski i kraju.

„Naszą ambicją jest, by Wielkopolska miała w UE swój charakterystyczny, mięsny akcent. Region jest znany z rogali świętomarcińskich, teraz może kojarzyć się także z dobrą kiełbasą” – powiedział Marcinkowski.

Obecnie producenci tradycyjnych wędlin mogą starać się o lokalny certyfikat jakości, przyznawany rokrocznie w ramach akcji "Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja". W tym roku kiełbasę białą parzoną wielkopolską testom poddało 17 producentów.

We wtorek w Poznaniu ocenie zostało poddanych w sumie sześć produktów: poza kiełbasą białą parzoną wielkopolską były to też szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona. Certyfikację przeprowadzali członkowie dwóch komisji - konsumentów i ekspertów. Oceniany był wygląd zewnętrzny, kolor, przekrój i smak.

„Smakując to, co do tej pory otrzymaliśmy mogę stwierdzić, że w tym roku znacznie podniosła się jakość kiełbasy polskiej wędzonej, lepsze są też i pozostałe wyroby. Kiełbasy białe są albo dobre, albo poprawne. Tu można naprawdę wybrać wędliny na wielkanocny stół. To my, konsumenci wymuszamy na zakładach mięsnych dbałość o coraz lepszy produkt, z coraz mniejszą ilością chemii. Oczywiście wciąż ważne jest, w jakim sklepie robimy zakupy” – powiedział PAP degustujący wędliny ekspert kulinarny Juliusz Podolski.

Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca. Jak zapowiedział Jacek Marcinkowski, tego dnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się promocja regionalnych wyrobów wędliniarskich na wielkanocny stół.

(PAP)


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę