Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego, przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Jest odpowiedzią na liczne sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego - poinformował KIG.
Pierwsze spotkanie tej organizacji odbyło się w końcu stycznia. Jej przewodniczącym został ekspert od ekologii, prof. Jerzy Szymona z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
"Promujemy polską żywość na wielu rynkach zagranicznych i widać, że jest bardzo duże zainteresowanie produktami ekologicznymi z Polski" – powiedział podczas spotkania prezes Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) Andrzej Arendarski.
W opinii uczestników spotkania, aby Polska była konkurencyjna na rynku żywności ekologicznej potrzebne są narzędzia, które skutecznie będą uniemożliwiały liberalizację zasad rolnictwa ekologicznego. Chodzi m.in. o niedopuszczenie do obecności zanieczyszczeń w produktach ekologicznych, gdyż ich obecność może dyskwalifikować takie produkty. Jak wyjaśnił PAP wiceszef Rady Paweł Krajmas, w ostatnim czasie pojawiają się postulaty o odstąpieniu od zbyt rygorystycznego przestrzegania oprysków. Jednak nie można na to się zgodzić, bo czystość produktu jest wyznacznikiem produkcji ekologicznej.
Rynek żywności ekologicznej rozwija się w Polsce dynamicznie. Z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016” wynika, że liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zwiększyła się z 3,7 tys. w 2004 roku do ponad 22,4 tys. w 2016. Jednak w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej, Polska jest wciąż rynkiem w początkowej fazie rozwoju. Wciąż problemem jest także brak polskich sieci sklepów, oferujących produkty rolnictwa ekologicznego na większą skalę - ocenił KIG.
Krajmas zwrócił też uwagę na wypieranie polskiej żywności ekologicznej przez produkty importowane. Jak mówił, choć zainteresowanie eko-produktami w naszym kraju rośnie, to sieci handlowe nie kupują polskich produktów. 80 proc. sprzedawanej żywności eko nie pochodzi z Polski. "Chcielibyśmy odwrócić tę tendencję i zwiększyć udział w rynku żywności produkowanej przez polskich producentów" - podkreślił Krajmas.
Rada ustaliła, że warunkiem koniecznym trwałego rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce jest nie tylko wsparcie państwa i jednolite przepisy regulujące certyfikację, ale także silne organizacje rolników ekologicznych.
Krajmas poinformował, że w najbliższym czasie Rada ma zaplanowane spotkanie z parlamentarnym zespołem ds. rolnictwa ekologicznego, jak również zamierza zorganizować konferencję podsumowującą targi żywności ekologicznej Biofach w Norymberdze, w których biorą udział polscy producenci.
Anna Wysoczańska, Dorota Skrobisz (PAP)