Stowarzyszenie Rolno-Przemysłowego Klastra Centrum (InovCluster) ostrzega przed trudnościami, z jakimi boryka się przemysł serowarski w regionie centralnym kraju w obliczu COVID-19.
Organizacja wieszczy „głęboki kryzys” w branży producentów serów ze statusem Chronionej Nazwy Pochodzenia i Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Stowarzyszenie zwraca uwagę na dotychczasowe katastrofalne efekty suszy i pożarów, a obecnie koronawirusa SARS CoV-2 jako destrukcyjne dla producentów serów premium. Zapasy serów rosną wskutek spadku zamówień, a producenci mleka obawiają się trudności w sprzedaży surowca.
Problemy dotyczą takich serów ze statusem ChNP jak Queijo da Beira Baixa, ale również Rabaçal i Serra da Estrela. Producenci mówią o spadku sprzedaży dochodzącym do 50%. Lokalne małe spółdzielnie i stowarzyszenia mleczarskie alarmują, że wchodzą w fazę krytyczną swojej działalności. Jedyną nadzieją wydają się być wzmożone zakupy świąteczne i wysiłki mające na celu zminimalizowane efektu pandemii i restrukturyzację produkcji.
Forum Mleczarskie