Jak poinformowały władze Portugalskiego Stowarzyszenia Oliwy z Oliwek (Casa do Azeite), w 2017 r. pobito rekord wolumenu oliwy wytworzonej w Portugalii. Z szacunków kierownictwa Casa do Azeite wynika, że ubiegłoroczna produkcja oliwy przekroczyła w Portugalii poziom 122 tys. ton.
Dotychczas, w prowadzonych od lat 40. XX w. statystykach, najlepszy był rok 1953, w którym produkcja wyniosła 121,8 tys. ton.
Organizacja zrzeszająca producentów oliwy z oliwek spodziewa się systematycznego wzrostu produkcji w Portugalii do 2020 r. Przewiduje, że w ciągu najbliższych trzech lat wyrób oliwy może sięgnąć tam poziomu 140 tys. ton.
Jak powiedział PAP Antonio Sena, właściciel gospodarstwa rolnego w dystrykcie Castelo Branco, na Wschodzie kraju, z uwagi na stosunkowo duże opady deszczu na przełomie lutego i marca, hodowcy oliwek mogą spodziewać się dużych zbiorów również w tym roku.
“Do rekordowych wyników w produkcji w 2017 r. przyczyniła się również szybko powiększana w naszym kraju w ostatnim czasie powierzchnia upraw oliwek” - dodał Sena.
Największym regionem hodowli oliwek w Portugalii jest Alentejo w środkowej części kraju, a także Tras-os-Montes w północno-wschodniej Portugalii. W obu z nich notowany jest też najwyższy poziom produkcji oliwy.
Portugalia jest dziewiątym na świecie producentem oliwy z oliwek, z łącznym udziałem na poziomie 2,7 proc.
Od 2006 r. w kraju tym notowany jest systematyczny wzrost eksportu oliwy z oliwek. W ub.r. jego wartość przekroczyła 510,4 mln euro. Głównymi kierunkami zagranicznej sprzedaży portugalskiej oliwy są: Hiszpania, Włochy, Brazylia, Angola i Polska.
(PAP)