Ponad 9 tysięcy gości odwiedziło Ogrody Hortulus podczas IV Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych
19 lipca 2019
Goście z kraju i zagranicy, zwiedzając ogrody degustowali potrawy z kwiatów jadalnych. Dodatkowo mogli wziąć udział w warsztatach, prelekcjach, pokazach oraz zaczerpnąć porad z zakresu ogrodnictwa, dietetyki, gastronomii, kosmetyki, florystyki, a nawet carvingu.
Kwiatowa Kuchnia
Tegoroczna edycja festiwalu odbyła się pod hasłem: Kwiaty w smaku lila-róż. W daniach gościły m.in.: róża, lawenda, fuksja, pysznogłówka czy koniczyna. Dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek o kwiatach jadalnych, czuwała nad tym aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne. Podczas jej prelekcji można było m.in.: odbyć podróż po kwiatowych kuchniach świata, dowiedzieć się które kwiaty są jadalne, które są szkodliwe, a które przynoszą korzyści dla zdrowia.
Nowością tegorocznej edycji wydarzenia były aż dwie kwiatowe kuchnie!
W tym roku dla gości festiwalu gotował Szef Kuchni Mariusz Siwak oraz restauratorka i znawczyni kwiatowej kuchni Grażyna Uścińska. W menu Szefa Mariusza pojawiły się: kwiatowe sałatki, tajska zupa z liliowcami czy risotto z aksamitką i pysznogłówką. Grażyna Uścińska razem z publicznością zagniatała m.in. domowy makaron z kwiatami jadalnymi. Podczas pokazów na scenie restauratorka przygotowała kwiatowe lody na bazie ciekłego azotu.O ziołach w diecie podczas prelekcji opowiadała dietetyk Marta Pawelec. Na stoisku eksperckim można było również zaczerpnąć porad dietetycznych.
Konkurs Kulinarny
W czasie festiwalu obyła się III edycja konkursu kulinarnego Cały Ogród na Talerzu Drużyny: Kreatywni w Wierciszewie, Paradne Gosposie, Babki z Jajem oraz Gminny Ośrodek Kultury w Będzinie zmagały się walcząc o nagrodę jury oraz nagrodę publiczności. W sobotę jury w składzie: przewodniczący komisji konkursowej - Mariusz Siwak (szef kuchni), Małgorzata Kalemba – Drożdż (specjalistka w dziedzinie kwiatów jadalnych), Grażyna Uścińska (restauratorka), Grzegorz Gniech (Mistrz świata i polski w carvingu) oraz Sławomir Rosiek (prezes zarządu Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwa Ogrodowego Polan), oceniało przystawkę, danie główne oraz deser przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych.
Poziom konkursu był niezwykle wysoki i wyrównany. Podczas degustacji, restauratorka Grażyna Uścińska powiedziała „marzę o tym aby kucharze jeździli do Kół Gospodyń Wiejskich i tam uczyli się gotować”. Po burzliwych obradach nagroda główna - Kwiatowy widelec, powędrowała do drużyny Kreatywni w Wierciszewie. Drugiego dnia festiwalu zespoły walczyły o głosy publiczności oraz kutą statuetkę – Kwiatową Łyżkę Smaku. Faworytem okazała się drużyna Paradnych Gosposi serwująca kwiatowy makaron! Kute statuetki - widelec oraz łyżkę, ufundowała Zachodniopomorska Izba Rolnicza. Drużyny otrzymały, również sprzęt gastronomiczny oraz rośliny. Fundatorami nagród rzeczowych byli: Fiskars, Klimatex, Ogrody Hortulus oraz Gmina Będzino. .
Porady ogrodnicze
Podczas festiwalu prezentowane były nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów, ale również sposoby ich uprawy, hodowli i pielęgnacji. Kierownik Katedry Roślin Ozdobnych poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego - Dr hab. Agnieszka Krzymińska prowadziła plenerowe prelekcje w Lawendowym Ogrodzie, Ogrodzie w smaku lila-róż oraz Warzywniku kwiatowym. O uprawie i pielęgnacji roślin opowiadali również pracownicy Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwa Ogrodniczego Polan. Podczas prelekcji oraz pokazów podpowiadali, jak wysiać kwiaty jadalne, jak pielęgnować i hodować zioła czy kiełki.
Kuchnia Kosmetyczna
Na festiwalowej scenie pokazy kuchni kosmetyczne poprowadziła Katarzyna Majewska. Specjalistka naturalnej i jadalnej kosmetyki opowiadała o pielęgnacji skóry olejami oraz pokazywała jak zrobić myjący peeling. Dużym zainteresowaniem cieszyły się prelekcje Kwiaty we włosach. Podczas wykładu na scenie Katarzynie towarzyszyła dr hab. Agnieszka Krzymińska pokazująca jak profesjonalnie robić wianek.
Carving
Do tegorocznych prelegentów dołączył Grzegorz Gniech – mistrz świata i polski w carvingu oraz Stowarzyszenie Carving Team Poland. Podczas pokazów Grzegorz Gniech wprowadzał gości festiwalu w barwny świat carvingu. W czasie warsztatów pod okiem mistrza można było również wyrzeźbić własne owocowe arcydzieło.
Kwiaty jadalne w bukietach i dekoracji stołu
Nowością tegorocznej edycji wydarzenia był konkurs florystyczny. Do rywalizacji stanęły absolwentki kierunku florystyka, Policealnej Szkoły Cosinus Plus. W sobotę można było podziwiać stoły udekorowane zgodnie z tematem Przyjęcie w ogrodzie w smaku lila-róż. Stoły udekorowane przez początkujące florystyki oceniała publiczność. Głosem większości, bezkonkurencyjnie zwyciężyła Justyna Went. W niedzielę komisja konkursowa oceniła Bukiety w smaku lila-róż. Przewodnicząca komisji konkursowej, międzynarodowy sędzia florystki Agnieszka Krzymińska wręczyła dwie główne nagrody: Paulinie Roża oraz Justynie Went. Wyróżniona została również Alina Sępień za „Wyjątkowo słodką kompozycję”.
Stoiska wystawiennicze
Ponad 40 wystawców wzięło udział w tegorocznej edycji wydarzenia. W sprzedaży pojawiły się naturalne kosmetyki, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory - nalewki, konfitury, kwiatowe wody czy octy. Do tegorocznej edycji ponownie dołączył Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje. Tradycyjnie przyznano nagrodę za najlepsze stoisko handlowe. Komisja konkursowa w składzie Danuta Lebioda (Zastępca Dyrektora ZIR) oraz Krzysztof Nieckarz (dyrektor KOWR OT Koszalin) oceniła estetykę stoisk, prezentację produktów oraz obsługę stoiska. Tegorocznym zwycięzcą okazała się Manufaktura Lawenda.
Ogród w smaku lila-róż
Co roku z okazji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych zgodny z tematem przewodnim wydarzenia powstaje nowy ogród. W tym roku podziwiać można było Ogród w smaku lila-róż. Spacerować można było po całym kompleksie podziwiając nie tylko ogrody kwiatów jadalnych ale i również założenia klasyczne, ogrody nowoczesne oraz największy na świecie labirynt grabowy i wieżę widokową.
Zapraszamy do Ogrodów Hortulus Spectabilis na kolejną, V edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych 11-12 lipca 2020
Goście z kraju i zagranicy, zwiedzając ogrody degustowali potrawy z kwiatów jadalnych. Dodatkowo mogli wziąć udział w warsztatach, prelekcjach, pokazach oraz zaczerpnąć porad z zakresu ogrodnictwa, dietetyki, gastronomii, kosmetyki, florystyki, a nawet carvingu.