Żytnie naleśniki, owsianka, a może makaron?
Jedz dania na bazie produktów z żyta i wspieraj swój organizm
Spożywanie produktów żytnich przynosi wiele korzyści naszemu organizmowi. Są one bogate
w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk i miedź. Jedząc dania, których składnikiem są produkty i przetwory z żyta, dbamy o prawidłową florę bakteryjną, wspieramy nasz układ odpornościowy, nerwowy i kostny. Ważną cechą żyta jest również jego niski indeks glikemiczny. Dzięki temu zboże to może być elementem diety osób z cukrzycą lub insulinoopornością, bądź dążących do utrzymania stabilnego poziomu cukru.
Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na bazie produktów i przetworów z żyta na każdą porę dnia.
Żytnie naleśniki z nadzieniem serowym i musem truskawkowym
Przepis na 9-10 naleśników:
Nadzienie - przepis na 1 porcję:
Mus truskawkowy - przepis na 1 porcję:
Dodatkowo:
W naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, wodę, jajko, cukier (mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany). Gotowe ciasto odstaw na bok na 10-15 minut. Na rozgrzanej patelni, za pomocą ręcznika kuchennego, rozprowadź olej i smaż cienkie naleśniki z obu stron.
Przygotuj nadzienie serowe: twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem. Gotowe naleśniki posmaruj serem i złóż w trójkąty lub zawiń w rulon.
Przygotuj mus: truskawki zblenduj, dodaj do rondelka, zagotuj. Dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż mus zgęstnieje. Gotowe naleśniki polej musem i posyp posiekanymi orzechami.
Żytnia owsianka
Płatki żytnie zalej wrzątkiem, aby woda przykryła płatki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Gotowe płatki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Z moreli usuń pestkę, dodaj do płatków razem z borówkami. Posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.
Makaron żytni z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym
Przepis na 2 porcje:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż mięso, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż na talerz i odstaw na bok. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidora sparz i obierz ze skórki. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ćwiartki pomidora, przykryj patelnię i duś przez 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj sos przez 10-15 minut do momentu, aż woda wyparuje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Kiedy sos będzie gęsty, przełóż go do wysokiego naczynia i zblenduj. Do makaronu dodaj kurczaka, polej sosem, wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Krem z pieczonych pomidorów z żytnią grzanką
Dodatki na 1 porcję:
Do żaroodpornego naczynia włóż pomidory, obrany czosnek, cebulę pokrojoną w półplasterki, polej olejem, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, dokładnie wymieszaj i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika pieczywo z plasterkami sera. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka i zblenduj na krem. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z grzankami z serem.
Żytnie kopytka z sosem kurkowym
Przepis na 3-4 porcje:
Sos kurkowy:
Przygotuj sos kurkowy: kurki oczyść i opłucz. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Wlej śmietankę, zagotuj i gotuj całość przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem, przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i ugnieć całość na gładkie ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto rozłóż na stolnicy posypanej mąką, podziel na kilka części, z których uformuj nieduże wałeczki. Każdy kawałek przekrój na ukos, aby powstały kopytka. Ugotuj je w osolonej wodzie do wypłynięcia. Gotowe kopytka polej sosem kurkowym i posyp posiekaną natką pietruszki.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/
oprac, e-red, ppr.pl