Już dzisiaj 22 sierpnia w Zakopanem odbędzie się niesamowite wydarzenie – kucharze, miłośnicy jedzenia i firmy z branży gastronomicznej wspólnie zdobędą najwyższy szczyt Tatr, Rysy. Wszystko po to, aby pomóc niepełnosprawnemu kucharzowi. W akcję zaangażowała się firma Spomlek.
Cel akcji
Od początku Projektowi Rysy i wydarzeniu Kucharze na Szczycie organizowanym przez Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends przyświecał jeden bardzo ważny cel — pomoc dla kolegi, który kilka lat temu stracił w wypadku dłoń. Mowa o 30-letnim Marcinie Tomaszu Wagnerze, kucharzu pochodzącym z Kaszub. Wypadek, któremu uległ w 2009 roku sprawił, że mężczyzna nie może robić tego, co kocha, czyli gotować. Przepisy BHP nie pozwalają mu wrócić do zawodu. Aby mógł znowu oddawać się swojej pasji, potrzebne są pieniądze – 120 tysięcy złotych na zakup bionicznej protezy dłoni.
Aby nagłośnić historię Marcina, Towarzystwo Pomocy Kucharzom zdecydowało się zorganizować nietypową akcję. Zaprosili swoich przyjaciół, kucharzy, miłośników jedzenia, firmy z branży gastronomicznej i razem, 22 sierpnia, mają zamiar zdobyć Rysy – najwyższy szczyt Tatr. Po dojściu na miejsce zaplanowane jest gotowanie na żywo i degustacja przygotowanych potraw. Przez cały dzień w Zakopanem będzie trwać kiermasz charytatywny, w którym weźmie udział ponad 200 kucharzy. 60 z nich wyruszy z Morskiego Oka na Rysy.
Pomoc w zorganizowaniu wydarzenia oferują sponsorzy – przekazując produkty, sprzęt czy ubrania. W akcję zaangażowała się firma Spomlek.
Bursztyn zdobędzie Rysy
Produktem, który zostanie wniesiony na Rysy jest jeden ze Skarbów Serowara – Bursztyn, długodojrzewający, kruchy ser z pikantną nutą, uwielbiany przez smakoszy serowych wyrobów. Kucharze przygotują również z niego przekąski i potrawy, których będą mogli skosztować goście całego wydarzenia.
Wszystkie datki zebrane podczas wydarzenia zostaną przekazane na pomoc Marcinowi. Akcja realizowana jest pod hasłem „Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego”. Pomoc ponad podziałami, zjednoczenie wspólnoty gastronomicznej sprawiło, że firma Spomlek, odpowiedzialna społecznie, bez wahania zaproponowała swoją pomoc. Bo takie inicjatywy warto wspierać zawsze.
***
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. W 2015 roku wyprodukowała blisko 22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego.
infowire.pl