Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności

23 kwietnia 2021
Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności
MRiRW

Minister Grzegorz Puda rozmawiał wczoraj z sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem (brytyjski odpowiednik Ministra) na temat jakości produkowanej w Polsce żywności.

 

Minister Puda przekazał stronie brytyjskiej informację na temat wdrażanych przez Polskę działań zmierzających do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Spotkanie odbyło się w formie zdalnej.

Minister Grzegorz Puda poinformował o objęciu bezpośredniego nadzoru nad wyjaśnieniem kwestii salmonellozy w polskim mięsie drobiowym.

– Mimo trudnej sytuacji pandemicznej Polska podejmie wszelkie działania, aby zminimalizować i wyeliminować obawy Wielkiej Brytanii co do jakości i bezpieczeństwa polskiego drobiu – zapewnił minister.

Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że Wielka Brytania – drugi największy partner handlowy Polski w handlu rolno-spożywczym – jest dla Polski szczególnie ważna. Poinformował, że obecnie cały łańcuch produkcji drobiowej w Polsce objęty jest nadzorem weterynaryjnym.

Minister George Eustice z zadowoleniem uznał, że działania Polski przyniosły efekty. – Zauważamy znaczącą potrawę sytuacji w zakresie zakażeń Salmonella w produktach drobiowych – powiedział minister Eustice. Poinformował także, że w związku z tym aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski. 

Minister Puda wyraził nadzieję na dalszy dynamiczny rozwój, mimo brexitu, wymiany handlowej między Polską a Wielką Brytanią.  Zadeklarował pełną gotowość do dialogu, bieżącego wyjaśniania wątpliwości i rozwiązywania problemów.

– Polska jest gotowa na współdziałanie z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genomu Salmonelli w produktach drobiowych – odpowiedział minister Grzegorz Puda na propozycję współpracy ze strony brytyjskiej w tym obszarze. 

Ministrowie podkreślili konstruktywną współpracę polskich i brytyjskich służb weterynaryjnych. Wyrazili wolę kontynuacji dialogu, częstszych kontaktów i zacieśnienia bardzo dobrej, wieloletniej współpracy polsko-brytyjskiej w obszarze rolnictwa.



MRiRW


POWIĄZANE

Zakup działki to jeden z najważniejszych kroków na drodze do budowy własnego dom...

Rolnictwo to troska o zdrowe plony, czystą wodę i żyzną glebę. Stosowanie nawozó...

Niemcy coraz mocniej naciskają na jak najszybsze zawarcie umowy o wolnym handlu ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę