aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polskie warzywa dają moc

14 lutego 2020
Polskie warzywa dają moc

W dniu 7 lutego br. w Łodzi odbył się finał dziewiątej edycji Wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Jem smacznie zdrowo i kolorowo” organizowanego przez Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny w Łodzi przy udziale Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Łodzi.

Konkurs odbywający się w tym roku pod hasłem „Polskie warzywa dają moc” skierowany do uczniów klas V,VI,VII oraz VIII jest jedną z form Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę”.

W  finale , który odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi uczestniczyło siedem dwuosobowych drużyn. Uczniowie zaprezentowali szereg smacznych, a przede wszystkim zdrowych dań obiadowych na bazie polskich warzyw.

Najlepsze okazały się uczennice ze szkoły Podstawowej nr 7 z Tomaszowa Mazowieckiego za „Zupę krem z białych warzyw oraz kolorowe naleśniki”.

W jury konkursu  Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi  reprezentował  zastępca dyrektora   Marek Sarwa. Konkurs cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży. W tym roku uczestniczyło  85 szkolnych drużyn z terenu całego województwa łódzkiego.  

Klasyfikacja końcowa Konkursu:

I miejsce – Szkoła Podstawowa Nr 7 w Zespole Szkolno- Przedszkolnym nr 3 w Tomaszowie Mazowieckim, autorzy pracy: Magdalena Dworak oraz Kinga Gajewska, opiekun pracy: Ewa Kujda, danie: " Zupa krem z białych warzyw. Kolorowe naleśniki."

II miejsce – Szkoła Podstawowa w Okupnie (powiat łaski), autorzy pracy: Julia Bednarska oraz Alicja Chinalska, opiekun pracy: Magdalena Walczak, danie: " Zupa krem z marchwi i papryki. Faszerowana papryka"

III miejsce – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Brzezinach, autorzy pracy: Michał Pawłowicz oraz Bartłomiej Nawrocki, opiekun pracy:  Żaneta Wojtyra, danie: " Krem z zielonego groszku ze szpinakiem. Kotleciki  brokułowe z glazurowanymi marchewkami, puree ziemniaczane oraz stek z kalafiora i chipsy z selera"

Wyróżnienia otrzymali:

- Hania Rożenek oraz Ola Krzysztofik opiekun pracy Katarzyna Klimek, potrawa: „Zupa z pieczonej papryki. Sasznie z twarogiem”

- Damian Stawiszyński oraz Adrian Saganiak ze  Szkoły  Podstawowej w Bałdrzychowie (powiat poddębicki) opiekun pracy Jarosław Ignaczak, potrawa: ”Zupa krem z brokuła z grzankami. Kotlety z kiszonej kapusty wraz z surówką”

Nagrody dla zwycięzców I, II i III miejsce zostały ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Łodzi. Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali gadżety oraz dyplomy od WSSE w Łodzi.

 

KOWR


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę