Polskie superowoce dotarły do lekarzy w Bergamo i w Turynie
Nasze polskie soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających – dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Pierwsza czę...
„Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym czasie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach! Dziękuję!
– powiedział dr Antonio Scarmozzino, Dyrektor w turyńskim Azienda Ospedaliero Universitaria Città della Salute e della Scienza.
Superowoce dla Bohaterów. Plantatorzy wspierają pracowników ochrony zdrowia
Dziękujemy za wspaniały gest i ogromną pomoc - pracownicy szpitali z całą pewnością będą zachwyceni przekazanymi przez Państwa produktami ~mówi Natalia Bierezowicz, Przewodnicząca Zarządu Głównego Samorządu Studentów, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kolejne podziękowania płyną z Bergamo i Turynu
Miło nam poinformować, że do Ambasady RP w Rzymie wpłynęły podziękowania ze strony dyrektora generalnego Urzędu ds. Ochrony Zdrowia w Bergamo oraz ze strony władz Turynu i kierownictwa szpitala Papa Giovanni XXIII w Turynie, do którego trafiły przetwory z polskich ow...
Z polskich owoców czerwonych można zrobić cuda. Mamy świetnych producentów i przetwórców, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzać. Czekają na nas by wspólnie odkrywać nasze kulinarne tradycje. Z głębi serca wołam, czas na polskie superowoce!
- mówił dziennikarzom Mikołaj Rey.
Zaoferowaliśmy czas na świeżym powietrzu i możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Dla wielu była to pierwsza w życiu wizyta na plantacji i możliwość spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce
– mówi Andrzej Krupiński, Prezes Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.
Warto zadbać o zdrowie i codziennie sięgać po polskie superowoce. Wdzięczność dla plantatorów powinna być w sercach nas wszystkich. Chcę podziękować, że wznoszą promocje na wyższy poziom. Nie będziemy się zastanawiać czy truskawki, borówki, maliny, agrest - które z nich są bardziej wartościowe. Wszystkie są wspaniałe. Prawdziwie wartościowe jest promowanie całej „jagodowej sztafety” od maja do października, oraz przetworów i mrożonek, dzięki którym te wspaniałe owoce możemy mieć cały rok
- powiedział Jan Krzysztof Ardanowskiego, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Lokalne, świeże, aromatyczne, pyszne, stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych superowocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych. Bardzo się cieszę, że producenci współpracują w tej skali, że wszyscy starają się działać dla wspólnego dobra, którym jest edukacja konsumentów i promowanie tego, co nasze, polskie
- mówiła dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.
Cała lekcja: https://www.facebook.com/347751945254373/videos/467100034159812
"OKO na MALINĘ" - bilans wspólnej akcji artystów i plantatorów
Za nami pierwsza ogólnopolska akcja realistycznego rysowania maliny. Wyjątkowa lekcja pasteli, wiedzy o malinach i trening uważności w jednym. Efekt połączenia potencjału Pracowni OKO i plantatorów malin, współpracujących w ramach projektu „Czas na polskie superowoce”. P...
Sektor owoców jagodowych krzepnie i jednoczy swoje siły. Przekaz nasz jest optymistyczny, pokazujemy rodakom, że żyjemy w jagodowym trendzie. Sprzedaż rośnie na całym świecie, a co ważne, są to owoce bardzo charakterystyczne dla naszego klimatu. Lekcja uważności trafia w potrzeby współczesnego konsumenta, odświeża też nasze myślenie o promocji
- komentował dr Paweł Krawiec, plantator malin i promotor owoców jagodowych.
Po okresie kupowania makaronu i mąki zaczęliśmy kupować przetwory i mrożonki. To czas by przemyśleć i zrozumieć fundamentalną rolę warzyw i owoców w naszej diecie. Często słyszymy, że są bardzo zdrowe, są podstawą diety, ale musimy pójść krok dalej. Bez nich jesteśmy zbyt słabi aby sobie poradzić w wielu sytuacjach. Warto o tym pamiętać idąc na zakupy
– mówiła prof. n. farm. Iwona Wawer.
Zmniejszyliśmy plantację do takich ilości, którą byliśmy w stanie przerobić. Polecamy taki sposób myślenia, bo problem, z którym borykaliśmy się przez lata nadal istnieje. Ludzie coraz częściej wybierają produkty zdrowe, naturalne, lokalne i regionalne. Przekonują się do jakości. Jako plantatorzy dbamy, żeby owoce w Polsce się nie marnowały – mówili Elżbieta i Andrzej Łaniak, Z Chaty Łaniaków.
Sondaż Kantar: 17% Polaków jadło borówki w lutym!
Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt na owoce jagodowe, ich przetwory, mrożonki i soki. Przykładowo konsumpcja borówki poza polskim sezonem zbiorów sięgnęła już 17%. Zimą 2% konsumentów je borówki 4-5 razy w tygodniu, kolejne 6% je 2-3 razy w tygodniu (luty 2020).
Czasy po pandemii wymagają silniejszej konsolidacji i wysiłków modernizacyjnych. W coraz bardziej rozproszonym świecie coraz trudniej będzie budować wspólnotę. Świat nie będzie bardziej lokalny, przez co zawsze coraz trudniej będzie gorzej zorganizowanym. Niezależnie czy stawiają na rozwój kanałów nowoczesnych czy bezpośrednich, stacjonarnych czy on-line.
Zintegrowaliśmy sektor i pokazujemy, że za każdym owocem stoi człowiek. Współpracując możemy myśleć o kreowaniu nawyków żywieniowych Polaków. Chcemy wziąć większą odpowiedzialność za to ile owoców spożywamy
- mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
„Czas na polskie superowoce! 2020” to wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów. Kampanię realizuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przy współpracy 7 branżowych organizacji. Partnerami są Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej SPBA, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów Mini Kiwi. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki.
Kampania promuje współpracę i zaangażowanie plantatorów w kreowanie popytu. Pojęcie polskie superowoce oznacza, że należą one do produktów wyjątkowo bogatych w składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody, w których produkcji i eksporcie jesteśmy jednym ze światowych liderów. Współpraca pozwala budować nawyk codziennego spożywania filiżanki polskich superowoców gdy trwa na nie sezon w Polsce, czyli od maja do października. Poza sezonem plantatorzy wspólnie promują przetwory i mrożonki.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw / Inspire