Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wziął udział w odbywających się w Norymberdze od 14 do 17 lutego 2018 r. największych, międzynarodowych targach żywności ekologicznej w Europie – Biofach 2018. Uczestnictwo KOWR w targach BIOFACH było kontynuacją promocji polskiego sektora rolnictwa i żywności ekologicznej, przeprowadzanej w poprzednich latach przez polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pierwszego dnia targów odbyło się oficjalne otwarcie polskiego stoiska narodowego, którego dokonał Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Jacek Bogucki.
Sekretarz Stanu MRiRW reprezentował również Polskę podczas oficjalnego otwarcia targów.
Tego samego dnia na stoisku KOWR odbyły się również rozmowy bilateralne między Jackiem Boguckim, Sekretarzem Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i rozwoju Wsi, a Olgą Trofimcewą, zastępcą Ministra ds. Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy, w zakresie Integracji Europejskiej dotyczące rozwoju dwustronnej współpracy eksperckiej w obszarze produkcji ekologicznej żywności.
Podczas każdego dnia targów na naszym stoisku narodowym odbywały się pokazy kulinarne, których celem była promocja polskiej kuchni i żywności ekologicznej oraz zaprezentowanie Polski jako kraju tradycyjnego i jednocześnie nowoczesnego pod względem kulinarnym. Gospodarzem pokazów kulinarnych było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA”.
Na stoisku o łącznej powierzchni 192 m² swoją ofertę eksportową promowało 29 polskich firm oraz stowarzyszeń, związków i organizacji branżowych. Na polskim stoisku narodowym zostały zaprezentowane m.in. następujące produkty: soki i inne przetwory z aronii, herbaty i zioła, świeże, mrożone i liofilizowane owoce i warzywa, makarony, mąki, kasze i inne produkty zbożowe, wegańskie pieczywo, pasty, sosy i dania gotowe, soki owocowe, oleje, wędliny, probiotyki, miody, krówki i inne słodycze, batony oraz zdrowe przekąski.
KOWR