Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie smakołyki wśród najlepszych produktów we francuskim przewodniku

26 września 2016
Polskie smakołyki wśród najlepszych produktów we francuskim przewodniku
PAP / Michał Walczak

W Paryżu odbyła się promocja najnowszego wydania Guide des Gourmands (przewodnika smakoszy), polecającego najlepszych - wg wydawców, ale nie tylko - dostawców produktów spożywczych. Wśród nich dwie polskie perełki.

Guide des Gourmands uważany jest za jeden z najbardziej wiarygodnych, gdyż jego redaktorka Elisabeth de Meurville, znana we Francji dziennikarka gastronomiczna, szanowana jest za obiektywizm i niepodatność na wpływy marketingu.

Pani de Meurville powiedziała PAP Life, że jej dewizą jest zawołanie - "najważniejsze to spróbować". "Na przekór temu, co wpajali w nas rodzice, przy stole trzeba być wybrednym" - dodała.

Jej ekipa przez cały rok jeździ po Francji, by odkryć i promować rzemieślników kontynuujących i rozwijających tradycję produktów regionalnych.

W przewodniku figurują dwa polskie adresy. Wytwórnia przetworów z jarzyn i owoców Krokus ("ich borówki i wiśnie to niebo w gębie" - powiedziała pani de Meurville) oraz Sądecki Bartnik, którego miód słonecznikowy jest szczególnie polecany.

"Najlepsi spośród najlepszych" wyróżniani są "złotymi kogutami". Jest wśród nich m. in. cukiernik wyrabiający ciasteczka i biszkopty bez żadnych sztucznych barwników i konserwantów oraz masarz przygotowujący suszoną szynkę z wieprzowiny pirenejskiej. Wszystko rozpływające się w ustach i pozostawiające niezapomniane wspomnienie pełni prawdziwego smaku. Odznaczenie przyznano również małżeństwu z Normandii za ich zadziwiające aromatem i finezją soki, syropy, wina i nalewki z dzikiego bzu.

Przedmowy do przewodnika piszą znani kucharze. W tym roku był to Stéphane Jégo, szef i właściciel baskijskiej restauracji w Paryżu. Przed nim pisywali giganci odznaczeni trzema gwiazdkami Michelina, tacy jak Ferran Adria, ogłoszony najlepszym kucharzem świata, czy Guy Savoy albo Alain Ducasse, który w swych trzech restauracjach, gwiazdek tych ma 9.

Wielu szefów przyznaje, że dostawców wyszukuje w Guide des Gourmands, a Alain Ducasse poleca ten przewodnik we Francuskim Kolegium Kulinarnym.

Przewodnik smakoszy wychodzi co roku od blisko 30 lat, ostatnio dostępny jest również w internecie. Poleca 2000 adresów we Francji i w innych krajach Europy.

(PAP Life)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę