Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią

29 listopada 2017
Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią

Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż! Z polskich składników przyrządź dania inspirowane kuchnią włoską. Przygotuj makaron parpadelle lub pizzę, a na deser tiramisu.


 

Wieczór tematyczny to doskonała propozycja na listopadową pluchę. Wystarczy przygotować dania inspirowane konkretnym krajem, sięgnąć po odpowiednią muzykę i zadbać o ciekawą oprawę stołu. W ten sposób, bez wychodzenia z domu, można przenieść się do dowolnego regionu Polski lub innego kraju. Kierunek na dziś: Włochy!

Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci
Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej. Ocena produktów ma miejsce podczas audytów organizowanych co kwartał. Loża Ekspertów przyznaje wówczas artykułom żywnościowym noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyroby z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) otrzymują także tytuł TOP PRODUKT.

Mianem tym uhonorowano m.in.
Ser topiony Camembert firmy SERTOP, Biszkopty Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula oraz Boczniakigospodarstwa Uprawa Grzybów MYTKOWSKI. Produkty te mają szerokie zastosowanie kulinarne, mogą być (odpowiednio) składnikami m.in. sosu do makaronu, pizzy, czy deseru.

I. Pappardelle z camembertem i kurkami


Składniki (na 2 porcje):

- 100 g Sera topionego Camembert firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- około 2 szklanki makaronu pappardelle

- 200 g świeżych kurek

- 1 duża cebula

- około 100 ml wody lub bulionu

- sól, świeżo mielony pieprz

- 2 łyżki masła

Do dekoracji: natka pietruszki


Przygotowanie:

Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.

Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl oraz blogu kulinarnym www.serkiwkuchni.pl

 

II. Pizza z boczniakami


Składniki:

- 250 g Boczniaków z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)

- 200 g żółtego sera

- olej

- przyprawy i dodatki wg uznania (np.: szynka, papryka, kukurydza, ogórek, kiełbasa),

- ciasto gotowe.


Przygotowanie:

Grzyby myjemy, kroimy w poprzeczne paski, podsmażamy na oleju do odparowania wody, dodając pieprz i sól. Boczniaki przestudzamy, po czym rozkładamy je na cieście, a następnie układamy na nich dodatki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Pizza na surowym cieście powinna być pieczona około 30 min. w temp. 180-200°C.
Inne przepisy na specjały z boczniakami można znaleźć na stronie
www.mytkowski.eu.

 


III. Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul (przysmak zawiera alkohol)

 

Składniki:

- 2 opakowania biszkoptów Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 4 żółtka

- szklanka cukru pudru

- opakowanie serka Mascarpone

- 4 łyżeczki kakao

- 0,75 szklanki kawy ekspresowej

- 70 g koniaku

- wiórki czekolady


Przygotowanie:

Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.


Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem
www.blog.docenpolskie.pl.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”


www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl


Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl



Anna Koza / Adventure Media


POWIĄZANE

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...

Wszyscy zdają sobie z tego sprawę, że gry losowe, jak sama nazwa wskazuje, nigdy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę