W miniony piątek (5 czerwca) pierwszy transport jaj konsumpcyjnych z Polski dotarł do Singapuru. Przyjęcie towaru w siedzibie firmy importującej miało uroczysty charakter w obecności przedstawicieli administracji, między innymi, z udziałem Ministra Handlu i Przemysłu oraz Ambasadora RP w Singapurze.
Jaja z Polski po raz pierwszy trafiły na azjatycki rynek. Dołączyliśmy do grona państw, z których Singapur jest zainteresowany przywozem jaj spożywczych. Jaja będą sprzedawane do restauracji i sklepów detalicznych.
Do tej pory jedenaście krajów miało możliwość sprzedaży na azjatycki rynek: Australia, Dania, Japonia, Malezja, Nowa Zelandia, Hiszpania, Szwecja, Korea Południowa, Tajlandia, Stany Zjednoczone i Ukraina.
Singapurskie władze z zadowoleniem odniosły się do rozpoczęcia współpracy z polskimi eksportami jaj i nie tylko....w najbliższych tygodniach oczekują dostaw mrożonego kurczaka z Polski. Rozszerzenie współpracy z polskimi producentami jest elementem strategii dywersyfikacji źródeł zaopatrzenia w żywność przez Singapur, aby zapobiegać gwałtownym odchyleniom w łańcuchu dostaw i wahaniom cen.
Przypominamy, że w kwietniu tego roku zakończyły się trwające dłuższy czas polsko – singapurskie negocjacje zmierzające do otwarcia azjatyckiego kierunku na sprzedaż polskich jaj w skorupkach.
Już w maju, sprawnie przeprowadzono zatwierdzenie polskich ferm produkcyjnych i zakładów przetwórstwa jaj. Na mięso drobiowe z Polski Singapur otwarł się znacznie wcześniej, ale ekspansję zagraniczną zahamował na pewien czas wybuch grypy ptaków w Polsce. Wydaje się jednak, że kryzys epidemiczny w skali globalnej zadziałał na korzyść polskich firm.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz