Eksport polskich towarów żywnościowych do Białorusi w I kwartale bardzo mocno wzrósł. Przyczyną jest silny wzrost eksportu jabłek - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak obliczyli wśród ważniejszych partnerów handlowych, największy wzrost wartości eksportu w porównaniu z pierwszym kwartałem poprzedniego roku, odnotowano właśnie w handlu z Białorusią.
Sprzedaż do tego państwa wzrosła w I kwartale tego roku o 57 proc., osiągając poziom 93 mln euro, podczas gdy w I kw. 2015r. było to 59 mln euro.
Podają oni, że zawdzięczamy to głównie znaczącemu eksportowi jabłek.
Tymczasem handel żywnością z Rosją, która jest najprawdopodobniej głównym odbiorcą jabłek z Białorusi zamiera.
Jak piszą analitycy z resortu rolnictwa Federacja Rosyjska, która ze względu na embargo, znalazła się przed rokiem na 14 miejscu wśród największych odbiorców polskiej żywności, po pierwszym kwartale 2016 roku, spadła na 17 miejsce.
W porównaniu do I kwartału 2015 roku wartość sprzedaży na rosyjski rynek spadła o około 10 proc.
(PAP)