Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii łososia atlantyckiego, wędzonego.
Zagrożenie:
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii łososia wędzonego.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: KINGSALMON Sp. z o.o., ul. Gwiezdna 49, 84-241 Gościcino, Zakład Produkcyjny w Żelistrzewie, 84-122 Żelistrzewo ul. Pucka 70, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22111856
Dystrybutor: Makro Cash and Carry Polska S.A. Aleja Krakowska 61, 02-183 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
MAKRO Polska wstrzymało sprzedaż kwestionowanych produktów we wszystkich halach i magazynach oraz podjęło decyzję o poinformowaniu klientów o wycofywaniu produktu poprzez rozwieszenie w halach sprzedażowych MAKRO informacji o wycofaniu produktów objętych ostrzeżeniem.
Producent KINGSALMON Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktów z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki. Ponadto producent wdrożył procedurę działań naprawczych.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanych produktów oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy listeriozy jelitowej to: podwyższona temperatura, ból głowy i ból brzucha. Dostępne dane wskazują, że listerioza u kobiet w ciąży występuje znacznie częściej niż w pozostałej populacji. U kobiet w ciąży najczęściej rozwija się bakteriemia, która zwykle po porodzie ustępuje samoistnie.
Więcej Informacji na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej tutaj
Podsumowując: lepieij jednak spożywać zdrową pochodzcą z polskich wód rodzimą rybę, taką jak: pstrąg, karp, dorsz bałtycki, flądra, sandacz,miętus, węgorz... i wiele innych gatunków, które posiadają bardzo dużo walorów zdrowotnych odżywczych i smakowych. Będziemy namawiać i zachęcać polskich konsumentów do kupowania zdrowej polskiej żywności, która trafiając na półki sklepowe jest przebadana i gwarantowana przez weterynarię i m. innymi takie służby jak Głowny Inspektorat Sanitarny które to pracują nad żywnościowym bezpieczeństwem zdrowotnym Polaków.
źródło: GIS