Według danych Eurostat, w 2016 r. Polska zaimportowała 142,2 tys. ton pomidorów wobec 144,3 tys. ton w 2015 r. Ze wspomnianej ilości 128,4 tys. ton stanowił import z państw unijnych, a zaledwie 13,8 tys. ton z państw trzecich.
Największe ilości pomidorów zaimportowaliśmy z Hiszpanii–52,3 tys. ton oraz z Holandii–38,8 tys. ton. Ponadto po ok. 14,0 tys. ton to zakupy na rynku niemieckim i francuskim. Niecałe 11,0 tys. ton to dostawy pomidorów z Turcji.
Polska jest ponadto liczącym się eksporterem pomidorów. W minionym roku nasz kraj wysłał za granicę niemal 95,0 tys. ton tych warzyw wobec 97,7 tys. ton rok wcześniej.
Ponad 63,0 tys. ton stanowił polski eksport do państw wspólnotowych, a dokładnie 31,7 tys. ton do państw pozaunijnych. Największym importerem polskich pomidorów była Białoruś z wynikiem 28,9 tys. ton.
Spośród państw unijnych największym importerem polskich warzyw była Wielka Brytania–10,4 tys. ton oraz Hiszpania–ponad 8,2 tys. ton. Ponadto po ponad 5,0 tys. ton zakupili Czesi, Niemcy oraz Litwini.
FAMMU/FAPA na podst.: Eurostat