Wartość eksportu polskiej żywności może w tym roku zbliżyć się do 25 mld euro w stosunku do 24 mld euro przed rokiem - poinformował Jacek Bogucki, sekretarz stanu w resorcie rolnictwa.
„Po cichu liczymy na próbę zbliżenia się w tym roku do 25 mld euro polskiego eksportu żywności, choć będzie to trudne biorąc pod uwagę sytuację na rynkach zewnętrznych, m.in. spadające ceny” - powiedział w poniedziałek Bogucki podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
„Spectrum eksportu zmienia się. Stajemy się eksporterami w takich dziedzinach, które były do tej pory w odwrocie, jak drobiarstwo, przetwory zawierające kakao, kawa, łosoś i inne. W strukturze wzrasta eksport produktów wysoko przetworzonych” - dodał.
Przypomniał, że w roku 2015 eksport żywności urósł o 10 proc. do ok. 24 mld euro, a polskie produkty trafiały w większości na rynki europejskie.
(PAP)