Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska żywność ekologiczna podbija Skandynawię

1 czerwca 2021
Polska żywność ekologiczna podbija Skandynawię

Mimo pandemii koronawirusa, nie zanotowaliśmy załamania w eksporcie produktów rolno-spożywczych. W 2020 r. sprzedaż żywności produkowanej w Polsce za granicę wyniósł 34 mld euro, co oznaczało wzrost o ok. 7 proc. Branża rolno-spożywcza okazała się segmentem rodzimej gospodarki odpornym na kryzys wywołany globalną epidemią.


W konsekwencji udział sprzedaży produktów żywnościowych w obrotach handlu zagranicznego wzrósł. Producenci i firmy odpowiadające za dystrybucję polskiej żywności w krajach Unii Europejskiej i na świecie, sprostali rygorystycznym wymaganiom sanitarnym i odpowiednio zareagowali na zmieniającą się sytuację społeczno-gospodarczą.


Globalna pandemia potwierdziła, że żywność stanowi produkt pierwszej potrzeby, a zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego stanowi jedno z kluczowych wyzwań władz centralnych. Utrzymanie trwałości łańcuchów dostaw produktów rolno-spożywczych stanowiło jeden z głównych elementów strategii antykryzysowych.


Umocnienie pozycji eksportowej na stabilnych rynkach

Tymczasem miniony rok pokazał, że wśród głównych partnerów handlowych Polski odnotowano spadek eksportu do prawie wszystkich państw, oprócz Niemiec oraz Szwecji, a w imporcie wzrost - z Chin, Korei Południowej i Holandii. Jedną z firm, która zwiększyła asortyment produktów spożywczych eksportowanych do Szwecji jest marka Clean Eating. Została założona w 2012 r. przez Szwedkę polskiego pochodzenia Katrin Zytomierską, popularną prezenterkę telewizyjną, propagatorkę filozofii życia wg zasad Clean Eating. Ręczna produkcja wszystkich produktów, odbywa się w oparciu o składniki dostarczane przez polskich rolników. Fabryka firmy zlokalizowana jest w Rawie Mazowieckiej.


Pandemia okazała się dużym wyzwaniem, ale mieliśmy świadomość, że produkcja i dystrybucja żywności stanowią na tyle ważny obszar gospodarki, że zachowanie ciągłości w tym sektorze jest strategicznie ważne – podkreśla Ewelina Polańczyk, odpowiedzialna za rozwój i portfolio produktowe marki Clean Eating. – Dodatkowo pandemia zmieniła nawyki zakupowe, szczególnie właśnie w krajach skandynawskich. Wzrosło zainteresowanie produktami żywnościowymi wysokiej jakości. Ludzie zaczęli świadomie konstruować dietę, żeby dbać o układ odpornościowy, zdrowie swoje i swoich najbliższych.


Konsumenci wybierają świadomie

Firma, reagując na rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi i zdrową żywnością, rozszerzyła portfolio produktów Clean Eating eksportowanych do Szwecji. Znalazły się w nim między innymi makarony: marchewkowy, szpinakowy i noodle czy seria bezcukrowych dżemów: z czarnej porzeczki, truskawkowego, jagodowego i malinowego. W uzupełnionej ofercie uwzględniono dwa rodzaje kombuchy: ogórek i kolendra oraz acerola i imbir. Kombucha to prastary środek leczniczy – naturalny napój probiotyczny na bazie fermentowanej herbaty z tzw. “japońskim grzybem herbacianym”.

 

*** *** ***

Clean Eating by Katrin Zytomierska

Marka Clean Eating została założona w 2012 roku w Sztokholmie przez Szwedkę polskiego pochodzenia Katrin Zytomierską, popularną prezenterkę telewizyjną, propagatorkę filozofii życia wg zasad Clean Eating. Clean Eating to gama zdrowych i smacznych produktów opartych o najwyższej jakości składniki pochodzące z polskich, ekologicznych gospodarstw oraz od wyselekcjonowanych dostawców. Ręczna produkcja odbywa się w fabryce zlokalizowanej pod Warszawą. Clean Eating dostępne jest na rynkach: szwedzkim, amerykańskim, kanadyjskim oraz od niedawna w Polsce, poprzez sklep on-line: cleaneating.pl



Katrin Zytomierska – założycielka marki Clean Eating

Po pierwszej ciąży zrzuciła ponad 30 kg dzięki zastosowaniu diety ubogiej w węglowodany i bogatej w naturalne składniki odżywcze. Był to początek idei Clean Eating. Na szwedzkim rynku pojawiła się nowa marka zdrowej żywności, która od początku spotkała się z ogromnym zainteresowaniem klientów. KZ Clean Eating na rynkach skandynawskich kojarzy się ze zdrową żywność, wolną od konserwantów, cukru i węglowodanów.

Katrin Zytomierska jest Szwedką polskiego pochodzenia, prezenterkę telewizyjną i prywatnie - szczęśliwą matką trzech synów. To również autorka książek i poradników, w których edukuje i dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia i troski o kondycję fizyczną.

 

Biuro prasowe Clean Eating


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę