W 2016 roku Polska umocniła się na pozycji największego producenta drobiu w Europie. Według danych Eurostatu, o ubojach za jedenaście miesięcy zeszłego roku, produkcja mięsa drobiowego w naszym kraju wzrosła o 13 i pół procent. Średnio, w Unii Europejskiej wzrost produkcji wyniósł niespełna 4,9 procent.
Wśród krajów „unijnej wielkiej szóstki drobiarskiej”, które odpowiadają za ponad 70 procent produkcji drobiu w Europie, żadne z państw nie osiągnęło nawet połowy dynamiki wzrostu jaki miał miejsce w Polsce. Drobiarze we Włoszech i Hiszpanii zwiększyli swoją produkcję o około sześć procent, wzrosty w Niemczech i w Wielkiej Brytanii wyniosły ponad jeden procent, a Francuzi zmniejszyli produkcję o ponad 2,6 proc.
- Dynamika wzrostu z roku 2016 i lat poprzednich może być trudna do utrzymania. Uważamy, że w bieżącym roku wzrost produkcji mięsa drobiowego w Polsce może być jednocyfrowy, a przy dalszych problemach z grypą ptaków, możemy mieć nawet pierwszy od kilkunastu lat spadek produkcji – mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Szymyślik uważa, że oprócz grypy ptaków na osłabienie tempa rozwoju polskiego drobiarstwa wpłynie także sytuacja cenowa.
Zgodnie z analizami KIPDiP ceny skupu kurcząt rzeźnych znajdują się na poziomach wieloletnich minimów, które dla dużej liczby producentów oznaczają systematyczne generowanie strat. Powodów do zadowolenia nie mają także producenci indyków. W styczniu tego roku indyki skupowano po cenach o ponad 16 procent niższych niż w styczniu zeszłego roku oraz o ponad 18 procent niższych niż dwa lata temu.
Od stycznia do listopada 2016 roku wyprodukowano w Polsce 2.077 tys. ton mięsa drobiowego. Cały zeszły rok, według prognoz KIPDiP, powinien zamknąć się wynikiem 2.266 tys. ton. Dla porównania, szacunki wielkości produkcji w 2016 roku dla drugiej w rankingu unijnych producentów - Wielkiej Brytanii wynoszą 1.710 tys. ton. W pozostałych państwach „unijnej wielkiej szóstki drobiarskiej” produkcja w 2016 roku powinna ukształtować się następująco: Francja 1.675 tys. ton, Hiszpania 1.530 tys. ton, Niemcy 1.527 tys. ton i Włochy 1. 370 tys. ton.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz