Na spotkaniu ministrów rolnictwa Polski i Iraku omówiony został zakres współpracy dotyczący rolnictwa. Irak zainteresowany jest postępem naukowym i innowacjami w rolnictwie. Polska zabiega zaś o otwarcie Iraku dla polskiej wołowiny i drobiu.
Szef resortu rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się z ministrem rolnictwa Republiki Iraku Falahem Hassanem Zaidanem, który przebywa w Polsce w ramach irackiej oficjalnej wizyty pod przewodnictwem prezydenta Republiki Iraku Fu'ada Masuma Khadera.
Spotkanie miało na celu przede wszystkim omówienie możliwości rozwoju współpracy w dziedzinie rolnictwa.
"Podczas rozmów ustaliliśmy obszary, w których chcemy współpracować. Jak obiecał minister Zaidan, w najbliższych dwóch tygodniach otrzymamy projekt memorandum. My również przedstawimy swoje propozycje i sądzę, że w ciągu dwóch, trzech miesięcy takie memorandum zostanie podpisane" - powiedział Jurgiel po spotkaniu ze swoim irackim odpowiednikiem.
Dodał, że Polska zabiega o otwarcie irackiego rynku wołowiny i drobiu, co jest dla naszego kraju bardzo ważne.
"Deklarowaliśmy także współpracę w zakresie postępu naukowego, innowacji, przekazywania doświadczeń instytutów i gospodarstw rolnych, co z kolei jest bardzo potrzebne Irakowi" – powiedział Jurgiel.
Podczas spotkania minister Zaidan mówił o konieczności podjęcia przez Irak znaczących inwestycji w celu odbudowy sektora rolno-spożywczego. Wyraził nadzieję na zaangażowanie polskich podmiotów w modernizację irackiego rolnictwa.
"To bardzo dla nas ważna wizyta. Pragniemy odbudować nasze relacje handlowe. Irak był jednym z najważniejszych partnerów Polski na Bliskim Wschodzie w latach 70. i 80. Chcemy właśnie wrócić do tego poziomu a nawet jeszcze go zwiększyć" – podkreślił iracki minister rolnictwa.
Obaj ministrowie uważają, że jest potrzeba podpisania porozumienia o współpracy w dziedzinie rolnictwa między Polską a Irakiem.
W 2016 r. wielkość eksportu artykułów rolno-spożywczych do Iraku wyniosła 27,7 mln euro, co oznaczało 13-proc. wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2015 r. W 2016 r. polskie sery i twarogi były najważniejszym polskim produktem eksportowanym na rynek iracki.
Anna Wysoczańska, Marek Michałowski (PAP)