Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska zabiega na targach w Berlinie o nowe rynki dla rolnictwa

23 stycznia 2017
Polska zabiega na targach w Berlinie o nowe rynki dla rolnictwa

Podczas otwartych w piątek dla publiczności Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych "Zielony Tydzień" w Berlinie Polska zabiega o nowe rynki zbytu dla swoich produktów w Afryce i Azji. Niemcy pozostają głównym odbiorcą polskiej żywności.

"Niemcy są największym odbiorcą naszych produktów rolnych. Chcemy utrzymać tę pozycję, a nawet zwiększyć eksport, jeśli będzie to możliwe. Równocześnie szukamy nowych rynków w innych częściach świata - w Azji i Afryce, w Chinach, Japonii" - powiedział PAP reprezentujący Polskę w Berlinie wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki.

Rozmówcami wiceministra byli między innymi przedstawiciele Egiptu. "Chcemy rozwijać współpracę, przede wszystkim zweryfikować dostępy do rynku, usunąć przeszkody, w tym weterynaryjne" - powiedział Zarudzki. Jego zdaniem na rynku egipskim Polska może sprzedawać zboże, wołowinę i kurczęta jednodniowe. Wiceminister zapowiedział ponadto spotkanie z partnerami z Mongolii.

"Zielony Tydzień" to jedna z największych tego typu wystaw skupiających producentów żywności, maszyn rolniczych, urządzeń i wyposażenia gospodarstw z całego świata.

Targi organizowane są co roku w styczniu na terenach Targów Berlińskich w zachodniej części miasta. Pierwsze odbyły się 1926 r. Na polskim stoisku prezentowane są produkty ponad 30 firm. Polska oferta obejmuje produkty przemysłu mleczarskiego i mięsnego, piwo, soki i wodę mineralną, a także miód.

Goście mogą skosztować polskich pierogów, kiełbas, śledzi, wieprzowych pieczeni i tradycyjnego bigosu.

W tegorocznej edycji targów bierze udział 1650 wystawców z 66 krajów. Honorowym gościem są Węgry.

Organizatorzy spodziewają się ponad 400 tys. gości. Targi potrwają do 29 stycznia.

Jednym z głównych tematów tegorocznego "Zielonego Tygodnia" jest ochrona zwierząt hodowlanych. Niemiecki rząd planuje wprowadzenie w supermarketach oznaczeń pozwalających zorientować się klientom, czy mięso, które kupują, pochodzi od zwierząt dobrze traktowanych przez hodowców.

Jacek Lepiarz (PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę