W styczniu 2016 roku polski handel zagraniczny cukrem mocno zwolnił, a silnej redukcji uległ zarówno eksport, jak i import. Spadki były bardziej widoczne wolumenowo niż wartościowo, co oznacza, że zarówno wywóz jak i przywóz podrożały.
Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej. W styczniu 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 23,9 tys. ton, a jego wartość 11,4 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 44,8 i 37,4 %. Średnia wartość eksportu wzrosła o 13,5 % do 477 €/t, czyli do około 2,1 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 72 % wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 517 €/t (+14,8 % r/r), czyli po ~2,27 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 373 €/t (+1,6 % r/r), czyli po ~1,64 zł/kg.
Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Kazachstan, Syria, Izrael i Arabia Saudyjska. W styczniu 2016 roku import cukru do Polski spadł o 42,4 % do 5,3 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 39,1% do 2,8 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 528 €/t (+5,7 % r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 2,32 zł/kg.
Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 87 % sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 714 €/t (bez zmian r/r), czyli po około 3,14 zł/kg, a od unijnych partnerów po 500 €/t (+3,7 % r/r, ~2,2 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Niemiec, Szwecji i Czech oraz Mauritiusa.
W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. Bardzo wysokie ceny w imporcie z krajów trzecich można mogą być wynikiem nie tylko niskiego wolumenu, ale także certyfikatów typu bio/fairtrade czy wysokiej jakości towaru.
W styczniu 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie spadło o 36,8 % do 8,6 mln € i o 45,5 % do 18,6 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek załamania handlu, przy czym spadki wywozu były silniejsze niż przywozu, a wartościowo odwrotnie.
FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW