Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Polska Izba Mleka przygotowuje stanowisko odnośnie umowy o wolnym handlu z Indonezją

13 lutego 2017

Polska Izba Mleka planuje przekazanie stanowiska polskiego przemysłu mleczarskiego w związku z przeprowadzonymi dwiema rundami negocjacji przez Komisję Europejską w sprawie zawarcia umowy o wolnym handlu z Indonezją. Dokument ten obejmuje, m.in. liberalizację handlu towarami rolnymi i rolnymi przetworzonymi.

- Indonezja i kraje ASEAN to dla polskiego mleczarstwa niezwykle interesujący rynek, z potencjałem konsumenckim większym niż cała Europa. Dlatego powinniśmy jak najszybciej zaznaczyć tam naszą obecność. W czasie mojej listopadowej wizyty w Indonezji z Komisarzem Philem Hoganem, miałam okazję spotkać się z wieloma lokalnymi importerami, którzy podkreślali wysoką jakość europejskich produktów. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się mleko w proszku oraz skondensowane mleko, które Indonezyjczycy uwielbiają – komentuje Dyrektor Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.

Głównym produktem mleczarskim eksportowanym z Polski do Indonezji jest serwatka w proszku, następnie odtłuszczone mleko w proszku. W okresie I-X 2016 r. Indonezja była jednym z największych odbiorców polskich produktów mleczarskich spośród krajów trzecich (spoza UE).

W związku z powyższym, celem przygotowania stanowiska, branża mleczarska została poproszona o przedstawienie następujących kwestii:

- wykazu produktów mleczarskich, które powinny być objęte zwiększeniem preferencyjnego dostępu do rynku indonezyjskiego,

- informacje na temat barier w dostępie do rynku Indonezji (w szczególności, weterynaryjnych i fitosanitarnych),

- wykazu produktów, w zakresie których istnieje zagrożenie dla produkcji krajowej ze strony nadmiernego importu z Indonezji.

Polska Izba Mleka to największa i najprężniej działająca organizacja branży mleczarskiej w Polsce. Głównym profilem działalności Polskiej Izby Mleka jest wspieranie oraz promocja polskiej branży mleczarskiej w Polsce i za granicą.

Polska Izba Mleka

POWIĄZANE

35 sprawdzanych opakowań na minutę i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelnoś...

Grupa PZU po posiedzeniu sztabu kryzysowego w sprawie sytuacji powodziowej, utwo...