Marcin Siemion, dotychczasowy prezes Danish Malting Group Polska, został członkiem grupy zarządzającej Viking Malt - fińskiej spółki słodowniczej z siedzibą w Lahti. Objął stanowisko wiceprezesa ds. sprzedaży i marketingu.
W ramach nowych obowiązków Marcin Siemion będzie odpowiadał za rozwój sprzedaży, a także za działania marketingowe, logistykę oraz prace badawczo-rozwojowe (R&D) na wszystkich rynkach, na których jest obecny Viking Malt. Pokieruje pracami zespołów z Polski, Szwecji, Danii, Finlandii i Litwy. Jednocześnie będzie pełnił obowiązki Prezesa Viking Malt Sp. z o.o., bo pod taką nazwą będzie działała firma DMG Polska, do której od 2004 roku należały dwie słodownie: w Sierpcu i w Strzegomiu.
Marcin Siemion (42 l.) ma ponad 15-letnie doświadczenie w branży piwowarskiej i słodowniczej. Od 2004 roku zarządzał spółkami Danish Malting Group w Polsce. Pod jego kierunkiem wykupione przez duńskich inwestorów podupadające słodownie w Sierpcu i Strzegomiu stały się skonsolidowaną strukturą biznesową dysponującą znakomitą infrastrukturą techniczną. Bardzo ważnym obszarem jego działań było wdrożenie nowatorskich rozwiązań w pozyskiwaniu surowca - jęczmienia browarnego. Doprowadził do całkowitego wyeliminowania pośredników, a całość zaopatrzenia oparł o zbudowaną własnym staraniem grupę sprawdzonych, stałych dostawców, wyłącznie polskich producentów rolnych. Wypracowane w warunkach polskich doświadczenia w zakresie m.in. budowania relacji bezpośrednich z producentami jęczmienia, prowadzenia własnej kontraktacji, skupu i magazynowania zboża realizował pod nazwą Agroprojekt dla grupy Carlsberg w Chinach i w Rosji.
W ciągu 12 lat rozwinął produkcję słodów specjalnych w Słodowni Strzegom i stworzył zakład, który jest liderem w produkcji słodów prażonych na świecie. Obecnie słodownia eksportuje je do prawie 32 krajów, głównie Unii Europejskiej, Azji, Afryki a także na Karaiby. Wcześniej, od 2001 roku, Marcin Siemion był związany z grupą Carlsberg, gdzie początkowo uczestniczył w procesie konsolidacji czterech browarów: Piast, Kasztelan, Okocim i Bosman i zajmował się prowadzaniem nowych projektów w Dziale Sprzedaży, a następnie uczestniczył w restrukturyzacji działów produkcyjnych biorąc udział w licznych projektach związanych z łączeniem firm. W 2002 roku został dyrektorem słodowni w Sierpcu.
Nowy wiceprezes Viking Malt Group z wykształcenia jest lekarzem, absolwentem Akademii Medycznej w Gdańsku. Posiada tytuł MBA University of Illinois; uzyskał także dyplom na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego.
Viking Malt jest kontrolowana przez rodzinną firmę Polttimo z siedzibą w Lahti (Finlandia) oraz spółdzielnię rolniczą Lantmännen z siedzibą w Sztokholmie (Szwecja), która skupia 27 tys. rolników z całej Szwecji. Grupę tworzy 6 słodowni: po jednej w Finlandii ( Lahti), Szwecji (Halmstad), na Litwie (Panevežys) i w Danii (Orslev) praz dwie słodownie w Polsce: w Strzegomiu i w Sierpcu. Jest piątym co do wielkości producentem słodów w Europie i dziewiątym na rynku światowym. Dzięki przyłączeniu Słodowni Strzegom zajmuje pozycję lidera w produkcji słodów specjalnych.
Biuro prasowe Viking Malt