Tegorczne Święta Bożego Narodzenia stoją pod znakiem wszędzie panującej drożyzny. Szczególnie Polacy są zaskoczeni i dziwieni katastrofalnie wysokimi cenami karpia. Średnia cena fileta/tuszki karpia oszalała i wynosi w detalu średnio około 75 złotych za kilogram. Winą za taki stan rzeczy najczęściej obarczani są producenci tej najpopularniejszej na stołach bożonarodzeniowych ryby.
Konsumenci dziwią się, że karp jest teraz tak bardzo drogi, pomimo że jest go pod dostakiem. Polska to największy producent karpia w Europie i jeden z największych w świecie,karpia nam nie brakuje, więc i cena powinna być niższa i bardziej przystępna dla kupujących. Warto przypomniećc, że w zeszłym roku cena fileta/tuszki karpia wynosiła 35-40 złotych.
W związku z tak wysokimi cenami karpia, wieloma wyrazami negatywnych opinii oraz frustracji i niezadowolenia Polaków kierowanych głównie do producentów króla wigilijnego stołu, Zarząd Organizcji Producentów Polski Karp wydał oświadczenie, w którym pragnie wyjaśnić,jak kształtują się ceny u producentów.
Poniżej pełna treść oświadczenia:
22 grudnia 2022
W nawiązaniu do sprzecznych informacji pojawiających się w mediach o braku dostępności polskiego karpia na rynku i bardzo wysokich cenach ryby, oświadczamy, co następuje:
1. Świeży karp jest obecnie dostępny w ponad 80 gospodarstwach hodowlanych w całej Polsce, które są zrzeszone w naszej organizacji. Cena ryby za kilogram wynosi pomiędzy 25 – 33 zł.
2. Karp pod marką „Zdrowy z natury” jest dostępny w różnych formach, w wybranych sieciach handlowych w całej Polsce:
Lidl:
– 24,99 zł/kg – świeży nierozmrażany płat
Carrefour:
– 27,26 zł/kg – świeży cały z aplikacją
– 32 zł/kg – patroszony
– 31 zł/kg – patroszony z aplikacją
Makro:
– 67,99 zł/kg – filet nacinany
– 36,99 zł/kg – patroszony
Kaufland:
– 64,99 zł/kg – filet nacinany
– 30,30 zł/kg- patroszony
Dino:
– 65,99 zł/kg- filet mrożony
Zarząd Organizacji Producentów Polski Karp.