W Poznaniu zakończyły się w zeszłym tygodniu targi POLAGRA 2021, które były miejscem prezentacji dla producentów żywności, a także najnowszych technologii dla sektora spożywczego. W części FOODTECH można było zobaczyć maszyny i urządzenia. Salon FOOD to z kolei propozycja dla handlowców z sieci handlowych, hurtowników i sektora HoReCa.
Pandemia i sytuacja na rynku spowodowała ze tegoroczna POLAGRA w tym roku cieszyła się dużo większym zainteresowaniem niż w zeszłym, jednak do świetności sprzed lat jest jeszcze daleko. W imprezie można było uczestniczyć stacjonarnie lub za pośrednictwem specjalnej platformy online, ale MTP nie podało jeszcze szczegółowych danych o frekwencji.
Niewątpliwym sukcesem tegorocznej edycji targów jest duża liczba zgłoszeń do konkursu o Złoty Medal Grupy MTP. W efekcie Sąd Konkursowy wytypował aż 22 produkty, którym przyznano wyróżnienie i z którymi można zapoznać się na stoiskach i ekspozycji nagrodzonych. Pięć z nich wybrano w kategorii FOODTECH i aż 17 w kategorii FOOD.
Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo. Gościem specjalnym tego wydarzenia był Paweł Ciążyński – mistrz piekarski, cukierniczy, który zajął 2. miejsce w finale Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie w 2014 r .
POLAGRA to także liczne wydarzenia branżowe, które nawiązują do sytuacji w branży, trendów konsumenckich.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się dyskusja na temat przyszłości polskiego mięsa, Uczestnicy Międzynarodowego Forum Rynku Mięsnego omawiali największe problemy i zagrożenia dla tego sektora. Najważniejszymi zagadnieniami to żywność przyszłości odpowiedzią na szybko zmieniające się trendy konsumpcji, krajobraz polityczny i jego implikacje dla sektora mięsnego, konsekwencje strategii „Od Pola do Stołu”, handel w czasach post-COVID, a także kryzys związany z ASF i atakami na hodowców zwierząt.
Organizatorzy targów wraz z partnerami zaplanowali też szkolenia na temat najnowszych trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności oraz dotyczące takich zagadnień jak ulga na robotyzację w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz opakowaniowej wspierany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii kongres POLAGRA EXPORT MEETING w którym omówiono m.in. wyniki eksportowe z ostatnich lat wraz perspektywami rozwoju eksportu, zagrożeń i szans. Omówione i zaprezentowane zostały narzędzia wsparcia i promocji eksportu z naciskiem na ekspansję polskich produktów do Azji i Afryki.
Wraz z POLAGRĄ odbyły się również targi TAROPAK w których dział w nich wzięło wiele firm prezentujących urządzenia pakujące czy maszyny do wyrobu opakowań a podczas nowej konferencji Taropak Design, prezenterzy starali się przekonywać, że eko opakowania wcale nie muszą być szare. Prelegenci chcieli udowodni, że dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych surowców i półproduktów eko-opakowanie może być kolorowe i naprawdę piękne.
POLAGRA, TAROPAK 2021 zakończone, z sukcesem, jednak odbudowanie jednych z największych w Europie targów rolno-spożywczych zajmie organizatorom sporo wysiłku i trochę czasu. Czas pokaże czy się powiedzie, bo silna, o dużym prestiżu międzynarodowa POLAGRA leży w interesie polskich producentów żywności i technologii przemysłu spożywczego.
Poniżej prezentujemy nagrodzonych laureatów i ich produkty-
ZŁOTE MEDALE POLAGRA 2021
SALON FOOD
Cukierek "Mała czarna"
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. - zgłaszający, Fabryka Cukierków Pszczółka S.A. - producent
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. prezentuje Małą Czarną - pyszną nowość oblaną aksamitną czekoladą. Mała Czarna to połączenie aromatycznej kawy, chrupek ryżowych i starannie wyselekcjonowanej czekolady, co zapewnia wyjątkową strukturę oraz zaskakującą chrupkość. Kawowy cukierek pobudza zmysły i zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Odkryj niepowtarzalny charakter słodkiego espresso i rozkoszuj się chwilą słodkiej beztroski. Masa zawiera wyśmienitą kawę oblaną aksamitną czekoladą. Produkty mleczne wchodzące w skład wyrobu pochodzą od polskich dostawców. Chrupki ryżowe bezpieczne dla osób z celiakią - nietolerancją glutenu. Produkt bezglutenowy, bez barwników, bez konserwantów. Czekolada deserowa zawiera 46% masy kakaowej.
Dip kremowy z ziołami 125 g
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole zgłaszający i producent
Dip kremowy jest gotowym rozwiązaniem do kuchni. Ma bardzo szerokie zastosowanie: może być stosowany jako dodatek do sałatek, surowych warzyw, zup czy sosów, jak również rewelacyjnie sprawdzi się jako dip do mięs i innych potraw z grilla. Smakuje świetnie z pieczonymi lub młodymi ziemniaczkami.
Frutuś 250 ml
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. - zgłaszający, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. – producent
FRUTUŚ to wyłącznie w 100% sok przecierowy na bazie jabłka i marchwi z dodatkiem: banana, brzoskwini, maliny, truskawki, wiśni. Sok nie zawiera: cukru, glutenu, konserwantów, kolorantów. Początek szkoły to szczególny moment. Rodzic traci kontrolę nad tym co je i pije dziecko w ciągu dnia – a to przecież stanowi mocną podstawę do dalszego rozwoju fizycznego i umysłowego. Frutuś dostarcza koniecznych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników w formie smacznego soku. Komunikacja marketingowa skierowana do dzieci 6-11 lat.
Kefir malinowy 13 żywych kultur bakterii 0,5 l
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole zgłaszający i producent
Kefir malinowy z Koła zawierający aż 13 żywych kultur bakterii to orzeźwiający napój ze zdrowotnymi walorami zapakowany w neutralny dla środowiska, w pełni nadający się do recyklingu karton. Mały, wygodny format oraz możliwość wielokrotnego otwarcia sprawiają, że produkt sprawdza się jako drugie śniadanie do szkoły, pracy na wycieczkę. Świetnie wpisuje się w ideę "on the go".
Linia batoników twarogowych MiaMu
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
MiaMu batoniki twarogowe w 5 smakach: orzecha laskowego, wiśniowym, truskawkowym, waniliowym i kokosowym w polewie czekoladowej. Jest to bogata w białko (aż 85% batonika to kremowa masa twarogowa), które jest budulcem tkanek i źródłem energii, przekąska nie tylko dla najmłodszych. Idealnie sprawdza się jako słodkie, a zarazem zdrowe i wartościowe małe co nieco. Batoniki twarogowe MiaMu z powodzeniem zastąpią tradycyjne słodycze.
Linia Górskich Specjałów z Zakopanego oraz Sanoka
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Linia Górskie Specjały to odpowiedź Mlekovity na trendy rynkowe i rosnące oczekiwania konsumentów, którzy poszukują zdrowych i smacznych przekąsek w wygodnej formie. Sery z linii Górskie Specjały w nietypowej formie m.in.: w kształcie warkoczy czy kulek, które swój nietuzinkowy smak i aromat zawdzięczają pochodzeniu oraz procesowi wędzenia. Idealnie nadają się na deskę serów czy do wykwintnych sałatek. Doskonałe jako samodzielna przekąska.
Linia Jogurtów Dar Pure 250 g
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Jogurt Dar Pure Zawiera tylko 3 składniki: jogurt, owoce i owies. Wyjątkowych walorów smakowych nadaje aż 39% zawartość owoców. To produkt bez laktozy i bez dodatku cukrów. Produkowany wyłącznie z najlepszej jakości składników, oferowany w wygodnej butelce w optymalnej porcji 250 g. Dostępny w trzech smakach: mango-banan; truskawka-banan i brzoskwinia-banan.
Linia Kajmaków Kuchmistrza w wariantach smakowych: klasycznym 350 g i 1 kg oraz czekoladowym 350 g
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Linia Kajmaków Kuchmistrza to gęsta, kremowa masa krówkowa w dwóch wariantach smakowych: klasycznym oraz czekoladowym. Oferowana w formie gotowej do użycia znakomicie sprawdzi się jako składnik deserów i wszelkiego rodzaju słodkich potraw. Doskonała do naleśników, gofrów i wafli, znakomicie wzbogaca też smak kremów tortowych, lodów i deserów. Kajmak Kuchmistrza świetnie sprawdzi się do wypełniania kruchych babeczek i ciastek oraz dekoracji domowych muffinek. Można go wykorzystać do przygotowania i dekoracji serników i miodowników. Nadaje się również do kanapek „na słodko”: do smarowania pieczywa czy jako dodatek do przekąsek z twarogiem.
Linia napojów proteinowych Super Body Active 350 g
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Super Body Active to pierwszy w Polsce mleczny napój proteinowy w 3smakach: truskawkowym, bananowym i czekoladowym. Idealne połączenie węglowodanów i zwiększonej zawartości białka jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Jest oferowany w optymalnej porcji 350 g. Dzięki podaniu w wygodnej formie gotowej do spożycia (ready to drink) oraz kartonikowi z szeroką zakrętką (w formacie on the go) można go spożywać w każdym miejscu
i o każdej porze.
Linia serków homogenizowanych Polskich 150 g
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Serki homogenizowane Polskie występują w czterech wariantach smakowych: truskawkowym, jabłecznikowym, waniliowym oraz czekoladowym. Pyszne serki Polskie o wyjątkowo puszystej, delikatnej konsystencji, produkowane są z naturalnych surowców, co najważniejsze mają prosty skład. Są znakomitym deserem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Linia serków WYPASIONYCH 125 g
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Serki WYPASIONE o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku to nowość oferowana w pięciu wyjątkowych, lubianych przez konsumentów wariantach: o smaku naturalnym, ze szczypiorkiem, z ziołami, z chrzanem i z czosnkiem. Dzięki kremowej konsystencji WYPASIONE serki kanapkowe są idealne na każdą okazję: pyszne śniadanie, szybką przekąskę, smaczny podwieczorek czy kolację. Polecane są nie tylko do smarowania pieczywa i tostów, ale również jako dodatek do krakersów, składnik dipów, przekąsek, wytrawnych kremów, sosów czy farszów do mięsa i ryb.
Linia serów Cheddar: kawałek; plastry; wiórki; cheddar & mozzarella wiórki
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Ser Cheddar to ser dojrzewający typu twardego, produkowany z mleka pasteryzowanego. Jest doskonałym źródłem wapnia i białka. Znakomicie nadaje się na wykwintną deskę serów, sprawdzi się jako samodzielna przekąska czy składnik sałatek i przystawek oraz wielu potraw, w tym dań zapiekanych, makaronów czy pizzy. Cheddar wytwarzany jest według unikalnej, tradycyjnej receptury mistrzów serowarstwa. Swoim wyrazistym, intensywnym i charakterystycznym smakiem zapewnia niezapomniane doznania nawet najbardziej wymagającym konsumentom. Dostępny w kawałku o gramaturze 250 g, w plastrach 300 g, tarty o gramaturze 300 g oraz tarty z dodatkiem mozzarelli o gramaturze 200 g.
Linia serów długodojrzewajacych Diamenty Konesera
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Diamenty Konsera to ekskluzywna linia serów długodojrzewających z MLEKOVITY. Wchodzące w jej skład sery: Księżan Old, Cheddar Old, Gouda Old, Tylżycki Old, Mazdamer Old oraz Mocarski Old zawdzięczają swój smak czteromiesięcznemu okresowi dojrzewania w starannie dobranych warunkach. Sery długodojrzewające są idealne na ekskluzywną deskę serów, wykwintne koreczki czy jako samodzielna przekąska. Doskonale komponują się z dodatkami słodkimi, jak miód czy owoce - tak świeże (np. winogrona, gruszki, dojrzałe soczyste mango lub figi), jak i suszone (np. morele, śliwki, żurawina). Sery z linii Diamentów Konesera znakomicie harmonizują także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami. Wykwintny smak sera podkreśli połączenie na ostro z papryczką chilli.
Linia serów pleśniowych La Polle
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Linia serów pleśniowych La Polle, w skład której wchodzą sery: Camembert, Camembert premium, Brie oraz Bleu. Sery pleśniowe z Mlekovity to szlachetna klasyka w kategorii serów pleśniowych, a jednocześnie odrobina ekskluzywności na co dzień. Dzięki unikalnej recepturze sery Camembert, Camembert premium oraz Brie pokryte są aksamitną skórką ze szlachetnego gatunku pleśni oraz wyróżniają się rozpływającym się w ustach kremowym wnętrzem. La Polle Polish Bleu z niebieską szlachetną pleśnią to ekskluzywny pleśniowy ser dojrzewający z porostem białej i przerostem niebieskiej szlachetnej pleśni. Wilgotne wnętrze o wyrazistym, maślanym, lekko słonym smaku zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji według unikalnej receptury mistrzów serowarstwa.
Wyjątkowe walory smakowo-zapachowe sprawiają, że sery pleśniowe La Polle mają szerokie zastosowanie kulinarne, a także są niezastąpione na desce serów.
Linia Śmietan NATURALNYCH i Śmietanek Polskich
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent
Śmietany Polskie są otrzymywane z surowca najwyższej jakości, charakteryzują się przyjemnym, świeżym zapachem, jasnokremową barwą oraz jednolitą, gęstą konsystencją (12% i 18%), wyróżniającą je spośród innych produktów tego typu. Śmietana Polska stanowi kompletny asortyment, odpowiadający zróżnicowanym potrzebom konsumentów. Jest doskonała do tworzenia apetycznych kompozycji potraw o wyśmienitym smaku. Śmietany Polskie o zawartości tłuszczu 12% i 18% są idealne do zup, sosów, sałatek i innych dań, których smak wymaga podkreślenia gęstą, lekko kwaśną śmietaną. Natomiast Śmietanka Polska o 30% zawartości tłuszczu idealnie nadaje się do przygotowywania bitej śmietany i deserów, szczególnie ze świeżych sezonowych owoców.
Linia Śmietanek Polskich UHT : 30% 1L, 36% 1L; 12% 500 ml; 18% 500 ml; 30% 500 ml, 36% 500 ml; 12% 330 ml; 18% 330 ml, 30% 330 ml; 12% 250 ml, 18% 250 ml; 30% 250
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent\
Śmietanki UHT Polskie to popularne produkty marki MLEKOVITA oferowany w asortymencie topowej linii, podkreślającej polskość wyrobu. Śmietanki Polskie w wygodnych kartonikach z zakrętką doskonale wpisują się do każdej kuchni. Dostępne są w czterech wariantach: 12%, 18%, 30%, 36% zawartość tłuszczu. Śmietanki Polskie to produkt UHT – nie wymagają przechowywania w lodówce.
Mąka pszenna tortowa typ 405 2 kg
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. - zgłaszający, Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A. – producent
Mąka pszenna tortowa typ 405 2kg – to odpowiedź na bieżące potrzeby konsumentów. Wytwarzana jest z wyselekcjonowanej pszenicy, w 100% naturalna. Jest to mąka wysokogatunkowa, o niskiej popiołowości, bardzo jasna, wysoko ceniona przez Panie domu za lekkość, miałkość i niezawodność przy wypieku tortów i biszkoptów. Mąka zapakowana została w ekonomiczne i funkcjonalne dwukilogramowe opakowanie z efektowną szatą graficzną.
SALON FOODTECH
Dzielarka grawimetryczna VX222 Rheon z bezstresowym systemem podziału ciasta
HERT Sp. z o.o. Sp.k. zgłaszający, Rheon - producent
Dzielarka grawimetryczna VX222 Rheon dzieli najbardziej wymagające ciasto bardzo dokładnie pod względem wagi i bardzo delikatnie dzięki czemu otrzymujemy pieczywo wysokiej jakości.
Komorowa myjka obrotowa wózków XWW-100
Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Produkcyjne CLEVRO Robert Klemba - zgłaszający
i producent
Komorowa myjka wózków wyposażona jest w platformę obrotową, na którą ładowane są wózki oraz system głowic myjących napędzanych mechanicznie, który w połączeniu z podwójnym układem pomp zapewnia najwyższe parametry mycia: siłę mycia oraz pokrycie. Zastosowany układ głowic myjących połączony z platformą obrotową oraz wysoką siłą mycia daje unikalny i najmocniejszy na rynku układ mycia z powodzeniem stosowany w przemyśle mięsnym, rybnym i piekarniczym. Uzupełnieniem najwyższej siły mycia jest możliwość ogrzewania kąpieli myjącej za pomocą wszystkich dostępnych rodzajów ogrzewania: elektryczne, parowe żywa para lub wymiennik, gazowe lub olejowe, przy czym warto zaznaczyć że jako jedyni na rynku oferujemy ogrzewanie gazowe i olejowe, dzięki zastosowaniu specjalnych wymienników przystosowanych do pracy w brudnej wodzie. Występuje w wersji zagłębionej w posadzkę oraz naposadzkowej z najazdami. Jako jedyna na rynku posiada także możliwość instalacji obrotowych filtrów bębnowych.
OPTiX
FOODMATE B.V. - zgłaszający i producent
OPTiX to urządzenie do obróbki całych ud kurczaka. Maszyna trybuje udo i odcina kość udową, tworząc wysokiej jakości podudzie i filet z uda bez kości. Charakteryzuje się dużą wydajnością i zaawansowanym systemem rentgenowskim. OPTiX może obsłużyć do 14.400 ud kurczaka na godzinę. Maszyna mierzy każdą nogę i w oparciu o zdjęcia rentgenowskie automatycznie dostosowuje każde strzemię z produktem do optymalnych ustawień, co skutkuje niezrównaną wydajnością i doskonałymi cięciami anatomicznymi. Trybownica została zaprojektowana zgodnie z najnowszymi przepisami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa, dzięki czemu jest bezpieczną dla żywności i zrównoważoną maszyną. Załadunek może być wykonywany ręcznie przez 4 osoby lub za pomocą automatycznego systemu przewieszania nóg Foodmate.
Piła taśmowa BLADESTOP
WEINDICH Sp.j. zgłaszający i producent
Piła taśmowa z wiodącą na świecie technologią w zakresie bezpieczeństwa pracy BladeStop™, została zaprojektowana z myślą o tym, aby zmniejszyć ryzyko zranienia poprzez natychmiastowe, mechaniczne zatrzymanie ostrza, gdy urządzenie wykryje, że doszło do niepożądanego kontaktu operatora z ostrzem. Dzięki zastosowaniu tej technologii ryzyko wypadku przy pracy znacznie maleje, nawet przy trudnych warunkach pracy piły.
Wielogłowica mgłowa chłodząca
Telesto sp. z o.o. - zgłaszający i producent
Firma Telesto w ubiegłym roku opracowała system mgłowy, służący do chłodzenia wyrobów wędliniarskich po procesie wędzenia/parzenia. Badania prowadzone u producentów wędlin, wykazały że zastosowanie tego systemu poskutkowało ogromnymi oszczędnościami w zużyciu wody a co za tym idzie w ograniczeniu ilości ścieków. Podczas prób, spadek zużycia wody wahał się między 50% do nawet 70%.Z wyliczeń wyszła jeszcze jedna ciekawa zależność - zwrot kosztów instalacji systemu jest po około 6-8 miesiącach, Dzięki temu, udało się wdrożyć pierwsze systemy i uzyskać bardzo dobre referencje.