Ognisko afrykańskiego pomoru świń stwierdzono w gospodarstwie w gminie Mielnik (woj. podlaskie) - poinformował PAP w poniedziałek Mirosław Czech z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku. To 15. ognisko ASF w Polsce, a 12. w Podlaskiem.
Wieś, w której wykryto ognisko ASF, leży w niedużej odległości od granicy z Białorusią. W gospodarstwie, gdzie stwierdzono chorobę, było 13 świń; zwierzęta zostaną uśpione i zutylizowane. Wokół tego miejsca zostanie wyznaczony obszar z ograniczeniami.
"Na razie nie mam jeszcze żadnych wiadomości, co mogło być źródłem przeniesienia choroby, poza wynikiem, iż jest to ASF" - dodał Mirosław Czech.
To 15. ognisko tej choroby od początku występowania afrykańskiego pomoru świń w Polsce, czyli od lutego 2014 roku. Początkowo było ich tylko kilka, ale od początku sierpnia służby weterynaryjne co kilka dni informują o kolejnych ogniskach ASF u świń. Trzy z nich odnotowano w województwie lubelskim, pozostałe - w podlaskim.
"To są wszystko wtórne ogniska w tym samym miejscu. Dobrze, że one wychodzą tam na miejscu. Natychmiast je tam tłumimy i przeprowadzamy dochodzenia wspólnie z policją" - powiedział w poniedziałek PAP Główny Lekarz Weterynarii Włodzimierz Skorupski. Dodał, że ogniska wykrywane są w gospodarstwach, w których hodowane są świnie od jednej do 100 sztuk.
Z informacji PAP wynika, że w czwartek może odbyć się kolejne spotkanie międzyresortowego zespołu do spraw łagodzenia skutków związanych z wystąpieniem przypadków afrykańskiego pomoru świń. Został on powołany zarządzeniem prezesa Rady Ministrów z 11 sierpnia br.
Służby weterynaryjne i policja ustalają, co mogło być źródłem przeniesienia wirusa ASF do gospodarstw. Wszystko wskazuje na to, że przynajmniej w niektórych przypadkach zawinił człowiek. Stąd apele do rolników, by nie nabywali świń z niepewnych źródeł i o niewiadomym pochodzeniu; w województwie podlaskim, części mazowieckiego i części lubelskiego w związku z ASF obowiązują zakazy organizacji targów, wystaw, konkursów i pokazów z udziałem świń.
Służby zwracają też uwagę, by w gospodarstwach wdrożone zostały zasady bioasekuracji. W szczególności, by rolnicy utrzymywali świnie w sposób wykluczający kontakt z dzikami, karmili trzodę paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz zwracali uwagę na bezpieczeństwo i sposób przechowywania słomy.
Przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw oraz przed wejściami do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, powinny być wyłożone maty dezynfekcyjne.
(PAP)