OPOLAGRA_2025

Podkarpackie: przez tegoroczne mrozy zbiory w winnicach mogą być mniejsze

20 marca 2017
Podkarpackie: przez tegoroczne mrozy zbiory w winnicach mogą być mniejsze
PAP / Jacek Bednarczyk

Tegoroczne zimowe mrozy mogą mieć wpływ na wysokość przyszłych plonów w winnicach na Podkarpaciu - uważa przewodniczący rady Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis Roman Myśliwiec. W styczniu temperatura spadała nawet do minus 30 stopni C.

"Na pełną ocenę stopnia uszkodzeń, jakie poczyniły mrozy, trzeba jeszcze poczekać. Szkody będzie można oszacować dopiero w maju, kiedy w pełni ruszy wegetacja" - powiedział PAP Myśliwiec.

Winiarz przypomniał, że np. w styczniu temperatury powietrza spadały nawet do minus 30 stopni Celsjusza. "Trzeba jednak pamiętać o dobrym przygotowaniu krzewów do zimy, bo na jesieni było sucho i ciepło, oraz grubą warstwę śniegu i stopniowe obniżanie się temperatury" - dodał.

Na razie nie wiadomo jeszcze, jakie szkody poczyniły w winnicach zimowe mrozy. "Ci, którzy do zakładania winnicy podchodzą profesjonalnie i odpowiedzialnie wiedzą, że trafny wybór lokalizacji i odpowiednio dobór sadzonek można zminimalizować ewentualne szkody mrozowe” - zaznaczył.

Winorośl, nawet po silnym przemarznięciu, regeneruje się stosunkowo łatwo. "Przemarznięty krzew owocuje słabiej, ale w kolejnym roku wydaje już pełny plon owoców" – zauważył Myśliwiec.

W ubiegłym roku podkarpaccy winiarze z jednego hektara zebrali ok. 7-8 ton winogron. Spośród ok. 150 winnic w regionie legalną sprzedaż wina prowadzi 17. Pozostałe produkują wino na własny użytek lub na potrzeby coraz popularniejszej i dynamicznie rozwijającej się enoturystyki, czyli turystyki winiarskiej.

Na Podkarpaciu winnice liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów; przeważają gospodarstwa winiarskie o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na blisko 40 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI w. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

(PAP)


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę