Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Podkarpackie: pogoda przyczyną słabych zbiorów miodów wiosennych

8 czerwca 2016
Podkarpackie: pogoda przyczyną słabych zbiorów miodów wiosennych
PAP / Tomasz Wojtasik

Chłodna i deszczowa pogoda jest powodem słabych zbiorów miodów wiosennych na Podkarpaciu. "Aura nie sprzyjała pszczelarzom. Mam nadzieje, że lepiej będzie w lecie i jesienią" - uważa prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

"Pierwsze miesiące tegorocznego sezonu pszczelarskiego okazały się zdecydowanie gorsze niż przed rokiem. Zbiory miodów wiosennych z nektaru kwiatów drzew owocowych, czyli m.in. czereśni, wiśni, jabłoni, gruszy, śliwy są nieznaczne" – powiedział PAP Dylon.

Zaznaczył, że w trakcie kwitnienia tych drzew było zimno i padał deszcz. "W konsekwencji pszczoły zebrały niewiele nektaru z sadów" – dodał.

W jego ocenie, nieco lepiej było podczas kwitnienia rzepaku, ale "zbiory tego miodu też są wyraźnie gorsze niż w ubiegłym roku".

W 2015 r. pszczelarze z Podkarpacia zebrali nawet 30 kg miodu z ula. "Prawdopodobnie w tym roku będzie to niemożliwe" – ocenił prezes. "Mam jednak nadzieje, że natura będzie dla nas łaskawsza w kolejnych miesiącach" – zauważył Dylon.

Na Podkarpaciu blisko połowa podkarpackich pasiek wytwarza głównie miód spadziowy; jego zbiory przypadają na drugą połowę lata.

Z woj. podkarpackiego pochodzi prawie 40 proc. miodu ze spadzi drzew iglastych w Polsce. Jest on nawet trzykrotnie droższy od innych miodów; należy do produktów eksportowych. Produkowany jest głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej RDLP wynosi 84 lata; przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.

Wytwarzana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach głównie jodły, a także świerka i modrzewia. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

W regionie ok. czterech tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada 6 rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny.

(PAP)


POWIĄZANE

Fakty o rosyjskich cłach eksportowych i ich wpływ na rynek zbóż Od kilku miesięc...

Posłowie Koalicji Obywatelskiej forsują pomysł stworzenia Giełdy Rolno Spożywcze...

Lato 2025 roku dla rolników to nie tylko trudne warunki pogodowe. Rekordowe plon...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę