biogaz_09_2025

Płynne produkty z jaj podbiją serca konsumentów?

29 lipca 2019
Płynne produkty z jaj podbiją serca konsumentów?

Coraz częściej pojawiają się raporty, których autorzy próbują przewidzieć zmiany trendów konsumenckich.  Ostatnio coraz większą popularność zyskuje idea, że wkrótce rozpocznie się boom na kupno płynnych  produktów jajecznych w miejsce jaj w skorupkach.

Podstawą nowej mody ma być bezpieczeństwo. Płynne  produkty jajeczne, będące po pasteryzacji, będą gwarantowały brak tradycyjnie wiązanych z jajami w  skorupkach czynników zakaźnych jak choćby bakterie salmonelli.

Drugim powodem tego, że  konsumenci  polubią płynne produkty jajeczne ma być wygoda transportu i przechowywania (oraz brak obaw o zbicie  skorupki i miejsce w lodówce). Nie bez znaczenia dla konsumentów ma być także łatwość dozowania i  precyzyjnego dodawania do przygotowywanych dań.

Dla najmłodszych pokoleń istotną rolę ma odgrywać  także to, że większość płynnych produktów jajecznych jest sprzedawana albo jako płynne żółtka, albo jako  płynne białka (co pozwala uniknąć mozolnej procedury rozdziału tych składników).

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....

– Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) ...

Komentarz ekspercki ppr: Rzepak w cieniu geopolityki i klimatu – rosnące napięci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę