W marcu zeszłego roku Copa i Cogeca z zadowoleniem przyjęły ogólne zasady zaproponowane przez Komisję Europejską odnośnie planu działania na rzecz rolnictwa ekologicznego. Aby osiągnąć cel przeznaczenia 25% gruntów pod uprawę zgodną z zasadami rolnictwa ekologicznego, należy bardziej szczegółowo omówić kwestię jasnych wytycznych i konkretnych opcji dla rolników. W dniu dzisiejszym Copa i Cogeca opublikowały stanowisko odnośnie trzech osi strategii, dzieląc się rozważaniami na temat dalszych działań.
Sektor rolnictwa ekologicznego nieustannie się powiększa - areał przeznaczony pod produkcję ekologiczną wzrósł z 8,5 mln ha w 2010 r. do 13,8 mln ha w 2019 r., czyli o 62% w ciągu dziesięciu lat. Równocześnie unijni konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tą metodą produkcji. Mimo wszystko, 8,5% gruntów przeznaczonych na produkcję ekologiczną znacznie odbiega od celu w wysokości 25% przedstawionego w strategii „od pola do stołu”. Mimo że cel, który ma być osiągnięty w ciągu 9 lat jest bardzo ambitny, istnieją sposoby na zwiększenie udziału rolnictwa ekologicznego w sposób, który musi w dalszym ciągu opierać się na rynku, tak jak widnieje to w propozycji Komisji.
Plan działania słusznie skupia się na tym, jak pobudzić popyt oraz zapewnić zaufanie konsumentów. Dla Copa i Cogeca ważnym elementem strategii będzie promocja rolnictwa ekologicznego i jego logo UE. Uważamy, że należy wesprzeć sektor ekologiczny w ramach polityki promocji, do pewnego stopnia nawet powyżej jego udziału w rynku. Jednakże jeżeli naprawdę chcemy zapewnić zdrowy rozwój sektora, musimy zagwarantować, że rozwój europejskiego rynku nie będzie poważnie dotknięty rosnącą konkurencją ze strony produktów spoza UE. Głównym celem WPR powinno być wsparcie procesu przejściowego.
Jeżeli chodzi o sektor hodowli zwierząt, główną przeszkodą w procesie przejścia pozostaje brak paszy ekologicznej, pozyskiwanej w Europie. W 2019 r. import makucha wzrósł o 13% (386 tysięcy ton). W tym samym roku import śruty sojowej zwiększył się o 16,5% (375 tysięcy ton makuchów ogółem). 80% wszystkich ekologicznych makuchów importowanych do UE pochodzi z Chin. Istnieje jasna i silna potrzeba zwiększenia produkcji europejskiej ekologicznej paszy białkowej, jeżeli chcemy wspierać przekształcenie konwencjonalnego sektora hodowli zwierząt w ekologiczny sektor hodowli. W kwestii ekologicznych pasz białkowych, nie chodzi tylko o ilość, ale również o jakość. Zwiększenie produkcji wysokiej jakości ekologicznej paszy białkowej w celu ograniczenia zależności Europy od importu ekologicznych białek spoza UE stworzy interesujące możliwości.
Europejscy rolnicy i spółdzielnie z sektora ekologicznego potrzebują odpowiedniego zestawu narzędzi, aby chronić swoje uprawy i zbiory przed wpływem zmian środowiskowych. Należy również zwiększyć wysiłki na rzecz badań i innowacji, a także przeprowadzić poważne dyskusje na temat ochrony nasion i roślin, aby osiągnąć cel przeznaczenia 25% gruntów na rolnictwo ekologiczne.
Copa i Cogeca skupiają się również na wyzwaniu dotyczącym rozwoju ekologicznej akwakultury. W obliczu masowego przywozu ryb z krajów spoza UE, skomplikowanych praktyk zarządzania i braku odpowiednich środków produkcji, ustawodawcy powinni zdecydowanie wesprzeć europejskich rolników zajmujących się ekologiczną akwakulturą.
Copa - Cogeca