Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pismo do Ministra Zdrowia w sprawie zapewnienia testów na koronawirusa skierowane przez organizacje sektora rolno-spożywczego

20 marca 2020
Pismo do Ministra Zdrowia w sprawie zapewnienia testów na koronawirusa skierowane przez organizacje sektora rolno-spożywczego

Sz. Pan
prof. Łukasz Szumowski
Minister Zdrowia


Wielce Szanowny Panie Ministrze,

W imieniu polskich producentów rolnych i przetwórców zrzeszonych w czołowych organizacjach branżowych sektora rolno- spożywczego, działając w trosce o wszystkich producentów rolnych i przedsiębiorstwa sektora oraz zatrudnionych pracowników, zwracam się do Pana z ogromną prośbą o zabezpieczenie w sposób ciągły testów na obecność koronawirusa COVID-19 i w sytuacjach zgłoszenia przez zakład przetwórczy pojawienia się osoby chorej, do natychmiastowego przebadania wszystkich członków załogi.

Musimy naszym zakładom przetwórczym, zwłaszcza w obszarze strategicznych dla wyżywienia społeczeństwa obszarach zapewnić ciągłość produkcji. A jest to możliwe tylko i wyłącznie wówczas, kiedy będzie możliwe natychmiastowe odizolowanie osób zakażonych od reszty załogi i zbadanie pozostałych osób w trybie przyśpieszonym, tak żeby zminimalizować ilość osób, które będą musiały opuścić zakład.

Dodatkowo pragniemy zwrócić uwagę na konieczność zapewnienia priorytetowego (zaraz po najważniejszych służbach państwowych) dostępu zakładów przetwórczych do środków dezynfekujących oraz ubiorów ochronnych typu maski, czepki, fartuchy ochronne, ochraniacze na obuwie. Bez tych środków produkcja w wielu zakładach przetwórczych jest praktycznie niemożliwa.

Zdajemy sobie sprawę z ogromu zadań, jakie w tym czasie na Panu spoczywają, docenimy Pana ogromne zaangażowanie, ale takie dyspozycję wydane przez Pana Powiatowym Inspektorom Sanitarnym będą w stanie zminimalizować rozprzestrzenianie się choroby, oraz ograniczyć ekonomiczne i społeczne skutki wykrycia wśród członków załogi COVID-19, a przede wszystkim zapewnią polskiemu społeczeństwu nieprzerwany dostęp do żywności.

Sprawą kluczową dla zapewnienia ciągłości dostaw w łańcuch żywnościowym jest także sprawne działanie logistyki. Powyższe postulaty dotyczą także przedsiębiorstw logistycznych a w szczególności kierowców narażonych na codzienny kontakt z wieloma osobami. Masowe zachorowania w tej grupie zawodowej mogą doprowadzić do zatorów zarówno po stronie dostaw surowca jak i dystrybucji żywności.

Liczymy na przychylność Pana Ministra , łącząc wyrazy szacunku pozostajemy w dyspozycji,


Polska Izba Mleka

Agnieszka Maliszewska
Dyrektor

Polska Federacja Producentów Żywności

Andrzej Gantner  Dyrektor Generalny

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Jerzy Wierzbicki  Prezes Zarządu

Polskie Mięso

Witold Choiński
Prezes

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Wiesław Różański
Prezes

Związek Polskich Przetwórców Mleka

Marcin Hydzik
Prezes

 

Biuro Polskiej Izby Mleka


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę