W dniu 25 czerwca 2016 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji II Krajowego Święta Truskawki w Buczku, zorganizowała Piknik Truskawkowy sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie truskawek w różnych postaciach.
Celem organizowanej przez KRIR imprezy było zachęcenie do większego spożycia truskawek przez dzieci i dorosłych, zapoznanie z walorami i wartościami odżywczymi tych owoców czy poznanie znaczenia owoców w codziennej diecie.
Podczas imprezy odbył się szereg konkursów z wiedzy na temat truskawek, konkursy plastyczne oraz wiele różnorodnych zabaw tematycznych. Na zakończenie konkursów zwycięzcy otrzymali nagrody sfinansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. W trakcie imprezy wyświetlano materiały informujące o walorach zdrowotnych i smakowych truskawek oraz odbyła się bezpłatna degustacja potraw z truskawkami.
krir.pl