Na fermie towarowych kur nieśnych w Wielkopolsce wykryto ognisko grypy ptaków o wysokiej zjadliwości. Wirus został potwierdzony na fermie w miejscowości Topola Osiedle w powiecie ostrowskim utrzymującej 65 tysięcy kur.
Podjęte zostały natychmiastowe działania zwalczające wirusa i ograniczające dalsze rozprzestrzenianie choroby. Ptaki z zakażonych stad, które jeszcze nie padły w wyniku HPAI zostaną poddane uśmierceniu i utylizacji. Decyzją służb weterynaryjnych zniszczone zostaną także jaja pochodzące ze stad dotkniętych HPAI. Prawo unijne zobowiązuje do utworzenia stref specjalnego nadzoru weterynaryjnego: obszar zapowietrzony o promieniu co najmniej 3 km wokół ogniska grypy ptaków oraz obszar zagrożony o promieniu co najmniej 7 km poza obszar zapowietrzony. Z pewnością w jak najszybszym czasie wojewoda wielkopolski wyda rozporządzenie zatwierdzające granice obszaru zapowietrzonego i zagrożonego oraz określające nakazy i zakazy, do których zobowiązani będą producenci drobiu znajdujący się w okręgach objętych specjalnym nadzorem weterynaryjnym.
Wielkopolska to już drugie województwo w ciągu kilku dni, w którym stwierdzono zakażenie HPAI na komercyjnej fermie drobiu. Przypomnijmy, że w dniu 31 grudnia 2019 roku potwierdzono wystąpienie pierwszego w 2019 roku ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywano 12 089 indyków. Gospodarstwo znajduje się w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim. Tego samego dnia w dwóch gospodarstwach kontaktowych powiązanych z pierwszym ogniskiem wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 potwierdzono wystąpienie ognisk wtórnych tej choroby. Oba gospodarstwa kontaktowe, w których stwierdzono wtórne ogniska HPAI znajdują się w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim. Na dwóch kolejnych fermach utrzymywano odpowiednio: 9,5 tys. indyków oraz 20,6 tys. indyków.
Wielkopolska to region Polski o wysokiej koncentracji obiektów drobiarskich. Województwo to jest krajowym liderem w produkcji jaj konsumpcyjnych. W 2018 roku na fermach towarowych kur niosek w Wielkopolsce wyprodukowano ponad 4 miliardy jaj, czyli blisko 40 procent krajowej produkcji ogółem. Gospodarstwa z Wielkopolski zajmują również wysoką, drugą pozycję pod względem poziomu produkcji jaj wylęgowych na fermach kur reprodukcyjnych. Poza tym, w tym regionie kraju funkcjonuje duża liczba hodowców kurcząt rzeźnych, indyków, kaczek i gęsi.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz