Jaja kurze to niezwykle wartościowy składnik diety, który dostarcza do organizmu żelazo, potas, cynk, kwas foliowy, luteinę, cholinę oraz wiele witamin. Swoje bogactwo drogocennych składników jaja odkrywają także w kosmetologii. Odpowiednio wykorzystane i skomponowane ujawniają wręcz magiczne właściwości zbawiennie działające na skórę, włosy oraz paznokcie. Dlatego tak chętnie wykorzystywane są w kosmetykach oraz pielęgnacji naturalnej.
Do produkcji kosmetyków najczęściej wykorzystywane są proszki jajeczne. To niezwykle pożądana forma, gdyż jajo zachowuje pełnię swoich składników odżywczych, dzięki zastosowaniu znanego od wieków procesu suszenia. Proszki wolne są od konserwantów, co ważne jest przy produkcji kosmetyków naturalnych. Dodatkowo sproszkowanie daje szerokie możliwości łączenia jaj z dowolnymi surowcami oraz półproduktami kosmetycznymi. Sproszkowane białko zawiera lizozym, który wykorzystywany jest przede wszystkim w branży spożywczej, ale jest też naturalnym konserwantem, co sprawia, że pojawia się w składach kosmetyków oraz leków. Warto także wspomnieć, że forma sypka lub płynna jaja to również wysoka wydajność produktów dzięki fizykochemicznym i biochemicznym właściwościom. Jaja niezależnie od formy są bombą witaminową, pożywieniem dla skóry oraz włosów
– podkreśla Barbara Woźniak, Dyrektor sprzedaży przetwórni Eggs Product, Prezes firmy Ovotek i Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak.
Świadoma i skuteczna pielęgnacja włosów oparta jest na Równowadze PEH czyli dostarczaniu włosom kluczowych składników: Protein, Emolientów i Humektantów w odpowiednich dla nich proporcjach i z dopasowaną do ich potrzeb częstotliwością. Proteiny pełnią funkcję ‘cementu’, który uzupełnia ubytki i regeneruje strukturę włosów. Emolienty to substancje natłuszczające, które tworzą na powierzchni włosów specjalną ochronną warstwę, a humektanty odpowiedzialne są za nawilżenie włosów, ponieważ mają zdolność wiązania i utrzymywania wody. Wszystkie te substancje możemy znaleźć w gotowych kosmetykach, ale możemy też poszukać ich w… kuchni. Proteiny to chociażby jajka kurze, a najlepiej żółtka, które świetnie odżywiają włosy i sprawiają, że są bardziej błyszczące. Emolienty to naturalne oleje czy masła, a typowym kuchennym humektantem jest miód. Z tych trzech składników: żółtka, łyżki oleju (może być np. oliwa z oliwek) i łyżeczki miodu zrobimy najprostszą maskę, która świetnie odżywi i nawilży włosy. Żółtko jaja jest nie tylko doskonałym źródłem protein, ale również dzięki dużej zawartości lecytyny jest naturalnym emulgatorem, które pomaga połączyć ze sobą wszystkie składniki takiej domowej maski. Proteiny pochodzące z jajek są wykorzystywane również w produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy i włosów. Bardzo popularne dawniej szampony jajeczne wracają do łask, ponieważ coraz chętniej używamy naturalnych składników. Nie możemy również zapomnieć o zdrowej i zbilansowanej diecie. Jajko jest doskonałym źródłem aminokwasów egzogennych, które są ważne również dla naszych włosów. Dieta uboga w białko będzie odbijała się na kondycji skóry i włosów, bo są one swoistym barometrem wszelkich braków w naszym organizmie
– dodaje Anna Kołomycew, właścicielka marki ANWEN.
Biuro prasowe Eggs Product / Ovotek / Ferm Drobiu Woźniak